Eveniment Liceu

Manualele de clasa a IX-a, disponibile abia în decembrie

Elevii de clasa a IX-a nu vor avea manuale noi, în varianta tipărită, mai devreme de luna decembrie, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Iar în privinţa numărului de ore pentru fiecare disciplină în parte, până acum, Ministerul Educației a primit peste 4.000 de propuneri. Anunţurile au fost făcute de ministrul Sorin Cîmpeanu, într-o ședință reunită a comisiilor de învățământ de la Senat şi Camera Deputaţilor.

„Planuri-cadru aprobate la final de ianuarie, cu programe aprobate la final de aprilie, cu licitaţie demarată la începutul lunii mai – manualele, pe baza acelor opt ani de experienţă cu privire la durata licitaţiilor, şi vorbesc în cunoştinţă de cauză, ar fi în decembrie. (…) Nu a fost nicio licitaţie cu durată de şapte luni. Anul trecut, spre exemplu, licitaţia a fost lansată corect, foarte bine, în luna decembrie. Manualele au ajuns în luna octombrie, deci 10 luni. Una este să lansezi licitaţia în luna decembrie şi alta este să lansezi în luna mai. (…) Manualele, dacă totul merge foarte bine, vor fi în decembrie şi asta nu este deloc bine.”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Sorin Ion a precizat că există totuşi opţiunea manualelor în format digital. ,,În prezent, majoritatea elevilor din România au un dispozitiv de pe care le pot accesa”, a mai spus secretarul de stat.

4.000 de propuneri pentru planurile-cadru pentru liceu

,,Din cele peste 4.000 de propuneri de modificare a variantelor de planuri-cadru puse în dezbatere în data de 5 ianuarie şi aflate în dezbatere până la finalul acestei luni, am reţinut reluarea unor elemente rezultate în urma unor consultări ample. Profilul absolventului ar trebuie să se bazeze, să aibă în centru încrederea de sine, să aibă în centru învăţarea autonomă, să aibă creativitatea, să aibă spiritul antreprenorial şi să aibă capacitate de alegere şi adaptare.

Acestea sunt concluziile pe care am încercat să le sintetizez în urma a tot ceea ce s-a discutat. Nevoile societale exprimate cel mai frecvent, cu care sunt întru totul de acord, sunt egalitatea de şanse, alfabetizarea funcţională, adaptabilitatea la piaţa muncii, creativitate şi inovare, cultură civică şi democratică. Sunt întru totul de acord şi susţin ca planurile-cadru şi mai apoi programele pentru fiecare disciplină să reflecte aceste lucruri”, a mai precizat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.