Știri generale

BACĂU | Şcoala începe, de LUNI 8 februarie, cu ,,semaforul pe verde și galben”

Alina Banu

Toate școlile din Bacău își vor deschide porțile, de luni. Nicio localitate nu depășește pragul de incidenţă COVID-19 de 3 la mia de locuitori. Așadar, începe din nou școala, dar în scenariile galben și verde.

Noutatea celor trei scenarii (verde, galben și roșu) este dată de faptul că în scenariul galben dispare complet varianta de învățământ hibrid, unde clasa era împărțită în două grupe de elevi care făceau, pe rând, școală fizică și online. „Acum, toți elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a sunt în clasă în scenariul galben, se renunță la scenariul hibrid. În galben nu merg cei din clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, respectiv a IX-a, a X-a, a XI-a, acești elevi fac ore online. Sistemul hibrid dispare complet”, a explicat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. Acesta susține că varianta hibridă nu a dat rezultate. „Experiențele din educație mi-au arătat că nu este eficient și mi se pare mai eficient așa. Unul dintre motivele pentru renunțarea la varianta hibrid este acela că profesorilor le e imposibil să aibă grijă de jumătate de elevi în clasă și de cealaltă jumătate în online, în același timp”, a mai declarat ministrul Educației.

Cele trei scenarii pentru redeschiderea școlilor

În localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, toţi copiii merg la școală.
În localitățile care se încadrează în scenariul galben, revin în bănci copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar și elevii din clasele terminale, respectiv a VIII-a, a XII-a și a XIII-a.
În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă fizic copiii de grădiniță și de ciclu primar, iar ceilalți rămân cu predarea online.

Incidența în cele trei scenarii:
● scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori
● scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori
● scenariul roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori
Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în online.

În ce scenarii se află localităţile băcăuane

La acest moment, din cele 94 de unități administrativ-teritoriale, 70 sunt în scenariul verde și 24 în scenariul galben. În total, în județul Bacău sunt 497 de unități școlare (grădinițe, școli gimnaziale și licee/colegii), sub „umbrela” a 186 de unități cu personalitate juridică (unitate de bază care are în subordine și alte structuri).

În prezent, sunt înscriși 15.660 de preșcolari (grădinițe), 27.899 școlari de învățământ primar (clasele 0-IV), 4.802 elevi în clasele a VIII-a și 5.281 de elevi în clasele terminale de liceu a XII-a și a XIII-a. În celelalte clase (a V-a, a VI-a, a VII-a, respectiv a IX-a, a X-a și a XI-a) sunt 9.804 elevi. În total, Bacăul are 5.091 de cadre didactice.

În scenariul verde, în județul Bacău sunt: 86 de școli cu personalitate juridică, în care vor reveni 6.792 de preșcolari, 12.940 de școlari din învățământul primar, 2.197 de elevi de clasa a VIII-a, 407 liceeni din clasele terminale și 9.804 elevi de la celelalte niveluri de studiu, clase de gimnaziu  și de liceu. În scenariul galben, sunt: 100 de școli cu personalitate juridică, în care vor reveni 8.868 de preșcolari, 14.959 de școlari din învățământul primar, 2.605 elevi de clasa a VIII-a, 4.874 de liceeni din clasele terminale.

Masca, obligatorie!

Redeschiderea școlilor în situația epidemiologică actuală impune purtarea obligatorie a măștilor de protecție, în toate spațiile închise (holuri de școală, toalete etc.) atât de elevi, cât și de profesori. În clase, însă, măștile sunt opționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.