Știri generale

BREAKING | Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au aprobat regulile în baza cărora se vor redeschide şcolile. Părinţii trebuie să-şi dea acordul pentru testarea elevilor

Miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii au prezentat regulile introduse în ordinul comun, în baza cărora se redeschid şcolile din 8 februarie. Cei doi oficiali mizează pe cooperarea părinţilor şi a copiilor, pe eforturile pe care le vor depune conducerile şcolilor, profesorii şi învăţătorii, precum şi toţi ceilalţi implicaţi în asigurarea unui act educaţional în siguranţă.

Iată principalele declaraţii ale miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii:

Sorin Cîmpeanu

În O.M. comun, am încercat să răspundem tuturor întrebărilor posibile cu privire la deschiderile şcolilor.
Ştim când vor fi suspendate cursurile. În cazul grădiniţelor şi învăţământului primar, la primul caz confirmat de infectare cu SARS-CoV-2, cursurile se suspendă pentru 14 zile. În rest, la primul caz se face anchetă epidemiologică. Fie se suspendă, fie se iau alte măsuri până la apariţia celui de-al doilea caz, când se suspendă pentru 14 zile.
Elevii care au vulnerabilităţi, care au avut adeverinţe în primul semestru, nu sunt obligaţi să reînnoiască adeverinţele. Adeverinţele care vor fi obţinute în semestrul al doilea vor putea fi transmise electronic.
La recomandarea Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei, pentru toţi copiii care prezintă simptome se recomandă a nu fi trimişi la şcoală. Nu se vor pune absenţe.
Orarul va fi adaptat încât programul, dacă situaţia va impune, să fie împărţit în zile de prezenţă fizică şi predare online. Nu dorim să ducem copiii la şcoală ca în aceeaşi zi să facă ore fizice şi online.
Insistăm pe respectarea următoarelor reguli: Distanţare fizică de min. 1 metru. Mizăm pe capacitatea organizatorică a fiecărui director de şcoală. Scăzând acele categorii de elevi exceptate, aglomeraţia din clase nu va fi atât de mare. Vom veghea la respectarea acestor reguli. Niciun rabat de la postul măştii. Aerisirea la intervale regulate e un lucru esenţial.
Am cerut autorităţilor locale să se asigure la respectarea strică a condiţiilor de transport şcolar. Vor fi făcute controale.

Vlad Voiculescu

E o zi importantă pentru că anunţăm redeschiderea şcolilor şi măsurile care sunt necesare pentru siguranţa copiilor, învăţătorilor, profesorilor, a celor de acasă.
Trebuie făcută evaluarea copilului acasă şi păstrarea acasă dacă are simptome.
E necesar din partea părinţilor să-şi exprime acordul cu privire la testare. Formularul tip este disponibil online pe site-urile ministerelor. Vor exista teste rapide la nivelul şcolilor.
Nu este necesară o adeverinţă de la medicul de familie pentru începerea şcolii luni.
Trecem prin vremuri dificile. Prioritatea noastră a fost să nu aducem copiii şi părinţii într-o situaţie de risc suplimentar. Copiii trebuie să meargă la şcoală, dar în condiţii de siguranţă. Este esenţială colaborare cu şcoala, cu medicul de familie.
Pentru şcoli, pentru directori, e o sarcină în plus, apărarea dreptului la sănătate. E importantă pregătirea şcolilor şi menţinerea regulilor, curăţenie, băi pregătite, aerisirea e foarte importantă. E cea mai importantă măsură pe care o pot lua conducerea şi staff-ul şcolii.
Pentru medicii şcolari, medicii de medicină familie, asistenţii medicali comunitari, e importantă instruirea cu privire la testare. Vor exista teleconferinţe.
E esenţial circuitul de raportare. Ştim diferenţa dintre numărul de teste care se fac, respectiv care se raportează. Nu putem sa navigăm prin furtună decât dacă avem lumină. Fiecare test trebuie raportat în maximum 24 ore.
Pentru copii e important că încep şcoala. E esenţial să poarte măştile, să aibă grijă la igienă şi să păstreze distanţa. Fiecare poate fi un mic erou dacă păstrează regulile. Pentru copiii care au simptome, după aplicarea izolării, se face testarea. Atunci când un copil e testat pozitiv, apoi urmează ancheta epidemiologică condusă de DPS. Înseamnă că acei colegi care au interacţionat cu copilul testat pozitiv vor trebui testaţi dacă există un consimţământ al părintelui. Dacă nu există, se va lua legătura cu medicul de familie. E important ca datele de contact să fie actualizate.

Sorin Cîmpeanu

Stocul de măşti din şcolile din România e mai mare de 37 de milioane de măşti. Se adaugă stocurile obţinute prin achiziţia autorităţilor locale. Ministerul Educaţiei e în curs de a perfecta un contract de donaţie pentru 500.000 de măşti conforme.
Precizare! Azi sunt patru acte normative. Primul este ordinul comun de ministru. Cel de-al doilea e la fel de important, adaptăm tematica pentru examenele naţionale. Al treilea ordin vizează modul de derulare a anului şcolar 2021-2022. E o abordare conformă cu aşteptările. Vor fi două semestre cu 3 vacanţe. Semestrul I se va încheia înainte de sărbătorile de iarnă, va avea 14 săptămâni. Semestrul II va avea 20 de săptămâni, una va fi Şcoala Altfel. Vor fi 14 cu 18 la anii terminali. Al patrulea e OUG 6, care vizează programul de recuperare a pierderilor din perioada învăţământului online.
Materia va fi structurată încât să fie perfect adaptată duratei semestrelor. Singura problemă va fi a notării, care va trebui făcută într-o perioadă mai scurtă.

Vlad Voiculescu

Dacă nu există medic şcolar, sprijinul vine de la DSP, medicul de familie, autorităţile locale. Se poate colabora. O bună parte dintre medicii detaşaţi vor merge în şcoli.
Acolo unde nu există cabinet medical, conducerea şcolii va identifica un spaţiu izolator. Acel copil sau adult asupra căruia e suspiciune de infectare cu SARS-CoV-2 va fi condus acolo.
Se pot face teste rapide de către un personal medical. Dacă nu există în şcoală, se apelerează la medicul de familie din localitate.

Consultaţi aici rata de infectare din fiecare localitate din România:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.