Sănătate Știri generale

Se modifică formularul de consimţământ pentru testarea copiilor în şcoli. Cîmpeanu: Părinţii nu pot fi obligaţi să-şi dea acordul

Formularul de consimţământ pentru testarea elevilor în şcoală, cu teste rapide, va fi modificat, a anunţat ministrul Educaţiei, la Realitatea Plus. ,,Nu există niciun obligativitatea şi nici nu ar putea exista”, a transmis Sorin Cîmpeanu. Ministrul a precizat că acordul părintelui va fi soliciat doar atunci când copilul va prezenta simptome în şcoală sau va fi un contact direct al unui caz confirmat de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

,,Cineva s-a grăbit, într-adevăr, din păcate. Acest formular va fi schimbat, vor fi adăugate informaţii ca să fie adus în conformitate cu legislaţia în domeniu. (…) Probabil că din dorinţa de a face bine, în spiritul prevenţiei, s-au strecurat şi astfel de erori care sunt generate doar de grabă, nu de rea intenţie.”, a spus ministrul, la postul Realitatea Plus.

Părinţii nu sunt obligaţi să-şi dea acordul pentru testare

Nu există niciunde obligativitatea şi nici nu ar putea să existe obligativitate. Pe de altă parte, acei părinţi care doresc să-şi dea acordul înainte, nu pot fi opriţi. Iarăşi, nu există o reglementare, este normal. Însă, aceste acorduri trebuie preluate de cineva şi trebuie prelucrate de către un operator certificat pentru prelucrarea datelor cu caracter personal (…) Acel formular în şcoală trebuie primit de cadre didactice, de diriginte, de învăţător. Cadrele didactice din şcolile din România nu pot face astfel de operaţiuni fără ca Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare către şcoli, să decidă acest lucru. Iar Ministerul Educaţiei nu a făcut niciun anunţ, ieri. Ministerul Educaţiei a venit astăzi cu un comunicat care face de fapt o traducere a precizărilor din ordinul de ministru comun educaţie-sănătate”, a precizat ministrul Educaţiei.

Când va fi cerut acordul părinţilor pentru testarea copiilor în şcoală

,,Dacă nu face obiectul unei situaţii speciale, să aibă simptome în şcoală sau să fie contact direct al unui caz confirmat, niciodată nu o să vă întrebe nimeni de acest formular. Dacă se întâmplă să facă obiectul unei situaţii speciale, să aibă simptome, ne dorim cu toţii să nu, sau să fie contact direct al unui coleg de clasă confirmat, în această situaţie vi se va cere acest consimţământ informat şi semnat. Nu merge electronic, din motive juridice. Dacă dumneavoastră îl daţi, el va putea fi testat în şcoală dacă există cabinet medical, sau la DSP. Dacă dumneavoastră nu vi-l daţi, copilul va merge cu dumneavoastră acasă şi medicul de familie vă va spune ce paşi trebuie să urmaţi şi, bineînţeles, fiecare părinte este interesat de sănătatea copilului”, a mai spus ministrul Educaţiei, la Realitatea Plus.

Explicaţiile au venit după ce Ministerul Sănătăţii a publicat, vineri, un formular de consimţământ pentru testarea antigen a copiilor în şcoală. Oficialii din Sănătate au recomandat, atunci, părinţilor să completeze şi să semneze documentul, apoi să-l ducă la şcoală începând de luni, 8 februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.