Sănătate Știri generale

Bacău | Aproape 30.000 de teste antigen pentru elevi şi profesori. DSP le va distribui în şcoli

Alina Banu

În județul Bacău, 28.900 de teste antigen vor ajunge la spitale, iar de aici vor fi distribuite către școli, pentru testarea elevilor și a profesorilor. Totul, sub coordonarea strictă a Direcției de Sănătate Publică.

În baza unui document emis de Centrul de Coordonare și Conducere a Intervenției, din cele 1,38 de milioane de teste antigen, 6.100 vor ajunge la Spitalul de Pediatrie Bacău, 5.200 la Spitalul Județean de Urgență Bacău, 3.200 la Spitalul Municipal Onești, 1.100 la Compatimentul Infecțioase al Spitalului Municipal Moinești, 800 la secția exterioară de la Baza Letea, ce aparține Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) Bacău, 500 la Spitalul Orășenesc Comănești, 1.400 la Spitalul Orășenesc Buhuși, 2.300 la Direcția de Sănătate Publică Bacău și 8.300 la Serviciul Județean de Ambulanță Bacău.

De aici, aceste teste vor fi livrate în unitățile școlare. Potrivit DSP Bacău, repartiția acestor teste se va face către unitățile administrativ-teritoriale din județ, care au școli în subordine, în funcție de numărul de elevi, de cadre didactice, personal didactic auxiliar și de personal nedidactic.

Testarea se face doar atunci când există simptomatologie. Dacă un test rapid antigen este negativ, se recomandă și un test RT-PCR, conform protocolului comun al Ministerului Educației și Sănătății. Protocolul prevede ca în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2 să fie izolaţi. Ei vor fi testaţi doar dacă există un consimțământ al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian. Testele rapide se vor efectua doar în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ sau în camera destinată izolării, de către personal avizat, și trebuie raportate către DSP în maximum 24 ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.