Învățământ

BREAKING | Buget mai mare cu 10% pentru Educaţie, în 2021. Ministerul Educaţiei primeşte 3 miliarde de lei în plus faţă de 2020

Educaţia a primit mai mulţi bani faţă de anul trecut, potrivit proiectului de buget propus de Guvernul României. Ministrul Sorin Cîmpeanu s-a declarat mulţumit de suma alocată şi a precizat că vor putea fi decontate, din bugetul de stat, bursele şi naveta elevilor.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Sorin Cîmpeanu, Ministerul Educaţiei va avea în 2021 un buget mai mare cu 10% faţă de 2020.

,,Anul trecut, era Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi bugetul ministerului era împreună, educaţie şi cercetare. Dacă dăm la o parte partea de cercetare şi rămânem cu execuţia pe educaţie, avem 28,276 miliarde de lei. Dacă este aşa (n.red. – buget pe anul în curs de 31,1 miliarde de lei), este o surpriză foarte plăcută şi mă aşteaptă o perioadă de muncă„, a declarat ministrul Educaţiei, la Digi 24.

Sorin Cîmpeanu a precizat că bugetul va include o majorare cu 25% a costului standard pe elev destinat cheltuielilor materiale. Mediul rural va deveni prioritar.

,,Această creştere va fi direcţionată mai mult către cheltuielile materiale ale şcolilor din mediul rural decât pentru cele din mediul urban, pentru simplul motiv că randamentul unei centrale pe lemne în mediul rural este mult mai scăzut, spre exemplu, decât cel al unei centrale moderne din zona urbană; pentru simplul motiv că în şcolile din mediul rural sunt mai puţini elevi, deci suma totală avută la dispoziţie de către şcoală este mai mică„, a explicat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a subliniat că, pentru prima dată, vor putea fi decontate bursele elevilor din bugetul de stat, suma alocată fiind de 536 de milioane de lei. De asemenea, va putea fi decontată integral şi naveta elevilor.

Sursa foto: captură Digi 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.