Învățământ

Elevii olimpici de matematică au primit vestea: ”Olimpiada Națională Gazeta Matematică” se va ține online

Sâmbătă, pe 20 februarie, în toată țara este organizată online prima etapă a olimpiadei, pentru care Societatea de Matematică a acordat libertatea comunităților locale.

După ce, în contextul pandemiei de coronavirus, printr-un ordin de ministru semnat de Monica Anisie pe 3 noiembrie 2020 s-a decis amânarea pentru anul școlar 2021-2022 a competițiilor școlare, activităților educative, școlare și extrașcolare, organizația condusă de matematicianul Radu Gologan vine cu o veste extraordinară pentru elevii iubitori de matematică: Olimpiada de matematică va fi organizată anul acesta de Societatea de Științe Matematice și se va numi “Olimpiada Națională Gazeta Matematică”, iar primele etape vor fi online.

Prima etapă, destinată masei largi de elevi, va avea loc în acest weekend, sub coordonarea Filialelor locale ale Societății de Științe Matematice, cu implicarea profesorilor de la clasă și a catedrelor de matematică din școli.

Având în vedere actualul context epidemiologic și menținerea restricțiilor impuse, dar mai cu seamă că aceste concursuri organizate independent nu implică în vreun fel inspectoratul sau Ministerul Educației, profesorul Radu Gologan, președintele Societății de Matematică și coordonator al lotului olimpic până acum doi ani, a explicat faptul că etapa 1 are două variante de desfășurare – 20 sau 27 februarie.

Societatea de Matematică a acordat libertatea comunităților locale. Nu va fi organizată însă chiar în toate școlile. Avem și scenarii de rezervă. Copiii care nu aparțin unor școli care organizează se vor putea înscrie ulterior pe alte platforme sau la alți profesori, la cerere. După centralizarea datelor, elevii vor fi redirecționati către școli/centre care organizează etapa I pe 27.02.2021.””, a spus Radu Gologan.

O altă noutate a acestei competiții o constituie faptul că, anul acesta, elevii nu vor primi burse, iar cadrele didactice nu vor primi puncte pentru gradațiile de merit. În acest sens, o parte dintre inspectoratele școlare au trimis, în urmă cu o săptămână, o informare către unitățile școlare din teritoriu. Conținutul acestei adrese a stârnit controverse în rândul cadrelor didactice, iar această muncă de voluntariat nu a fost privită cu ochi buni de toată lumea.

“Unii inspectori au reacționat corect, alții au luat-o razna și au trimis adrese prin care unii profesori s-au speriat și au spus „nu domnule, nu, chit că faceți voi ce faceți, că sâmbătă și duminică, că e muncă benevolă, noi nu ne mai implicăm. orice ar fi, noi nu ne putem bate joc de copiii care s-au pregătit ani de zile să acceadă în poziții importante în concursurile de matematică și să își creeze viitorul prin acestea, pentru că este vorba și de accesul la universități străine, este vorba și de participarea României cu loturi la olimpiadele internaționale ceea ce pentru noi este foarte important”, a relatat profesorul Gologan.

Următoarele două etape ale olimpiadei se vor organiza regional, online sau în centre de examen, în funcție de evoluția sanitară din țară. Ultima etapă, echivalentă etapei finale a olimpiadei naționale școlare, va furniza și elevii calificați la probele de baraj pentru alcătuirea loturilor naționale de matematică.

Dacă analizăm istoria participării României la Olimpiada Internațională de Matematică, vom constata că, de-a lungul timpului, în clasamentul pe națiuni, România a câștigat de cinci ori olimpiada internațională de matematică: în 1959 – la prima ediție, pe care am și organizat-o, în 1978, 1985, 1987 și ultima dată în 1996. România a mai obținut și cinci medalii de aur și opt de bronz pe națiuni.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *