Eveniment Gimnaziu Învățământ Liceu Știri generale

BACĂU | Strategii „ferdinandiste” de discurs public și roluri de consilieri locali pentru elevi

Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău a derulat, în sistem online, două proiecte inedite, în care au fost implicați deopotrivă elevii și profesorii lor.

Primul proiect, FED TALKS, este concursul de public speaking al elevilor colegiului. Acesta s-a deschis oficial acum 5 ani, când a fost scos din calendarul Ministerului Educației singurul concurs interesant de profil, organizat sub egida English Speaking Union. Așadar, Fed Talks a apărut ca un concurs intern al instituției de învățământ băcăuane, menit să stimuleze interesul elevilor pentru discursul în limba engleză.

La a cincea ediție, din cauza pandemiei, s-a apelat la platforma Zoom, pentru a le permite arbitrilor să li se alăture. Cei 15 candidați înscriși la ambele categorii de vârstă, 12-15 ani și 16-19 ani, au fost jurizați de două personalități din lumea oratoriei. Primul este Michael Otto Nicholson, din Indonezia, fondatorul a 18 cluburi de public speaking. Al doilea este Koka Prasad, câștigătorul a 7 ediții consecutive al Campionatului Internațional de Public Speaking  (2008-2016). Este Ambasadorul Indiei la Agora Speakers International și fondator de cluburi Agora în India.

Ambii jurați au fost impresionați de calitatea limbii engleze vorbite de elevii de la „Ferdinand”, de claritatea exprimării și de bagajul cultural demonstrat de discursurile ținute. Jurizarea a avut la bază criterii precum expresivitatea, prezența scenică (digitală, în cazul de față), respectarea temei, argumentarea, structura discursului și răspunsul la întrebările publicului. Proiectul este coordonat de prof. de limba engleză Gabriela Laslău.

Al doilea proiect – noutate care a accelerat nevoia de „verbalizare” și implicare activă a elevilor – a fost JOC DE STRATEGIE: POLITICA LOCALĂ, derulat în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert (FES) din Germania, filiala București.

,,Jocul de strategie este o metodă de educaţie politică, prin care se urmăreşte ideea de a simula cât mai real posibil activitatea unei instituţii politice existente. Proiectul îşi propune să contracareze dezinteresul tinerilor faţă de reprezentanţii politici și politică, în general. În acest joc de strategie, tinerii, elevi între 14 și 20 de ani, devin reprezentanţi ai comunităţii locale, pregătesc în cadrul grupurilor politice o şedinţă de consiliu local, formulează proiecte de hotărâre şi interpelări şi iau decizii”, a explicat prof. Nicoleta Zărnescu, directorul adjunct al colegiului.

Cele 3 zile alocate desfășurării proiectului au adus față în față consilieri locali, primarul municipiului Bacău și tinerii, care au ridicat / oferit răspunsuri prin negociere, comunicare interactivă, persuasiune și cercetare. Probleme sau soluții reale privind viața tinerilor în comunitate au fost cuprinse în proiectele de hotărâri, 3 din 4 fiind adoptate în timpul jocului.

Proiectul a oferit partenerilor din administrația publică locală posibilitatea de a interacționa cu tinerii din localitate și a afla care sunt problemele și nevoile acestora, în timp ce elevii au avut șansa de a deveni consilieri locali pentru o zi și de a propune proiecte concrete la subiecte de interes pentru ei, de a dobândi informații despre politica locală prin metode nonformale alături de traineri cu experiență, de a lucra în echipă alături de alți tineri implicați din localitate, de a formula proiecte pentru comunitate alături de consilierii locali reali și de a purta o dezbatere în prezența primarului.

Sursa foto: facebook.com / Colegiul Naţional ,,Ferdinand I” Bacău

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *