Documente Eveniment Învățământ Știri generale

Ministerul Educaţiei, obligat să recalculeze salariile profesorilor, după ce Curtea de Apel Iaşi a sesizat ÎCCJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sesizată de Curtea de Apel Iaşi, a dat dreptate Uniunii Sindicale ,,Didactica”, după doi ani de procese. Magistraţii au stabilit că salariile cadrelor didactice au fost calculate greşit în ultimii trei ani. Ministerul Educaţiei nu a fost parte în proces.

Potrivit sindicaliştilor, sporurile cadrelor didactice au fost calculate la nivelul anului 2016, nu la salariul de bazã aflat în platã. Astfel, un profesor care a tinut, în ultimii trei ani, ore de dirigentie a primit un spor mai mic pentru cã cei 10% care i se cuveneau erau calculati la o bazã veche. Aceeasi situatie s-a întâmplat si în cazul celor care primesc gradatie de merit sau spor pentru învãtãmântul special.

,,Practic, acum ar trebui sã fim repuşi în drepturi, sã ni se plãteascã banii din urmã, fãrã a mai fi nevoiţi sã apelãm din nou la procese. De trei ani, salariile nu ne sunt plãtite în mod corect. Noi am fãcut mai multe demersuri la nivelul Ministerului Educaţiei şi acesta a refuzat sistematic sã modifice programul privind salarizarea personalului din învãţãmânt”, a declarat prof. Sorin Ţiplea, preşedintele Uniunii Sindicale ,,Didactica”, citat de vremeanoua.ro

Potrivit liderului sindical, au fost persoane care au primit şi cu 500 de lei mai puţin pe lună. Profesorul a adăugat că, în prezent, situaţia a ajuns la nivelul Ministerului de Finanţe. Ulterior, problema va fi expusă prim-ministrului Florin Cîţu.

Poţi consulta mai jos minuta deciziei luate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în data de 8 februarie 2021:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.