Eveniment Învățământ

Mărţişoarele şi florile, INTERZISE în şcoli, de 1 şi 8 martie. UPDATE | Ministerul Educaţiei: Nu vom transmite unităţilor de învăţământ nicio interdicţie

Ministerul Educaţiei are o abordare neutră în privinţa oferirii de mărţişoare. Într-un comunicat de presă se arată că nu a transmis şi nici nu va transmite unităţilor de învăţământ vreo interdicţie în acest sens. ,,Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea / includerea unor valori de simbol precum ,,flori și mărțișoare” în categoria ,,obiecte personale”, se arată în comunicat.

Vezi aici comunicatul Ministerului Educaţiei

Ştirea iniţială:

Elevii nu vor putea să le ofere colegelor şi profesoarelor mărţişoare şi flori de 1 şi 8 martie, anul acesta. Interdicţia este prevăzută în ordinul comun semnat de ministrul Educaţiei şi ministrul Sănătăţii, pentru redeschiderea şcolilor. În document se interzice ,,schimbul de obiecte personale”, iar articolul se aplică inclusiv felicitărilor, florilor şi mărţişoarelor, după cum a precizat secretarul de stat Sorin Ion, citat de Europa Liberă.

,,Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanale, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor”, a precizat secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion.

Este pentru prima dată când se impune o astfel de restricţie în şcoli, care vizează sărbătorile de la debutul primăverii. Doctorul Adrian Marinescu a explicat, tot pentru Europa Liberă, că deciziile din ordinul comun trebuie respectate întocmai. Eventuala oferire a mărţişoarelor ar încălca câteva dintre regulile impuse: nu s-ar păstra distanţarea fizică, nici interdicţia de a face schimb de bunuri, în plus, vor exista situaţii în care s-a produce aglomerări în clase.

De cealaltă parte, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, care este și deputat PSD, cataloghează decizia ca fiind „una exagerată”.

,,Trebuie să alegem în momentul de față între pericolul de a ne îmbolnăvi sau dorința de a ne arăta aprecierea”, a explicat şi sociologul Gelu Duminică, pentru Europa Liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.