Documente Învățământ Știri generale Universitate

STUDIU | Peste 30% dintre studente, hărţuite sexual în universitate

Aproape o treime dintre studente s-au confruntat cu hărţuirea sexuală în timpul facultăţii, arată un studiu realizat de Centrul FILIA. În cele mai multe cazuri, autorul a fost un profesor.

La întrebarea ,,Aţi fost vreodată hărţuită sexual în universitate?”, 30,4% dintre participantele la studiu au spus că li s-a întâmplat o dată sau de mai multe ori. La nivelul tuturor respondenţilor, 37,8% au precizat că au fost martori atunci când o altă persoană a fost agresată sexual.

Cazuri de agresiune sexuală în universităţi

  • ciupituri, mângâieri, atingeri nedorite – 3,6%
  • glume, bancuri cu tentă sexuală, care au provocat stare de inconfort – 3,8%
  • comentarii indecente despre imaginea cuiva sau viaţa privată – 4%
  • comentarii cu caracter sexual, folosirea de porecle şi expresii cu conotaţii sexuale – 6,5%
  • e-mailuri, mesaje sau scrisori cu conţinut sexual sau cu tentă sexuală – 7,8%
  • expunerea la fotografii sau afişe cu conţinut sexual explicit – 12%
  • expunerea indecentă a unor părţi ale corpului sau contact fizic sexual explicit – 15,4%
  • altele – 3,5%
  • niciuna dintre situaţiile de mai sus – 25,9%

,,Un profesor pe care îl admiram și respectam, mai glumeț de felul lui, m-a chemat la el în birou. Nu am suspectat nimic. Acolo m-a luat în brațe și m-a strâns și mi-a cerut să îl sărut. Am înghețat. I-am spus că nu poate vorbi serios, că eu cred că glumește. M-a ținut așa încă o vreme și apoi mi-a dat drumul.”, a povesit o studentă.

Martori la agresiunile sexuale din universităţi

Participanţii la studiu care au spus că au fost martori la diferite forme de agresiune sexuală au putut auzi următoarele expresii sexiste sau umilitoare: ,,păsărică”, ,,iepuraş”, ,,pisicuţă”, ,,păpuşă”. Acestor apelative li s-au alăturat insultele, glumele obscene sau emiterea unor sunete cu caracter sexual. Aproape 5% dintre martori au spus că au văzut acte de agresiune sexuală de tipul ciupituri, mângâieli sau atingeri nedorite.

Agresorii sexuali din universităţi

Potrivit studiului, în 46,5% dintre cazuri, autorul agresiunii sexuale a fost un cadru didactic. 40,5% dintre agresiuni au fost comise de un coleg sau o colegă din universitate, iar în alte 12,9% dintre cazuri, autorul a fost altcineva. În cazul profilului autorului agresiunii, participanţii au indicat că, în 91,1% dintre cazuri acesta a fost un bărbat.

Cercetarea a mai arătat că principala cauză a hărţuirii sexuale în universităţi este lipsa sancţiunilor corespunzătoare pentru aceste fapte.

Studiul Centrului FILIA a fost realizat în perioada septembrie – noiembrie 2020, cu ajutorul unui chestionar online anonim. Au fost înregistrate 368 de răspunsuri din peste 10 universităţi publice şi private din ţară. Din totalul participanţilor, 86,2% se încadrează în categoria de vârstă 20-29 de ani. 84,7% dintre respondenţi au fost de genul feminin, iar 86,4% provin din mediul urban.

Sursa foto: facebook.com / Centrul FILIA

Citeşte aici studiu realizat de Centrul FILIA

Related Posts

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *