Documente Învățământ Știri generale Universitate

STUDIU | Peste 30% dintre studente, hărţuite sexual în universitate

Aproape o treime dintre studente s-au confruntat cu hărţuirea sexuală în timpul facultăţii, arată un studiu realizat de Centrul FILIA. În cele mai multe cazuri, autorul a fost un profesor.

La întrebarea ,,Aţi fost vreodată hărţuită sexual în universitate?”, 30,4% dintre participantele la studiu au spus că li s-a întâmplat o dată sau de mai multe ori. La nivelul tuturor respondenţilor, 37,8% au precizat că au fost martori atunci când o altă persoană a fost agresată sexual.

Cazuri de agresiune sexuală în universităţi

  • ciupituri, mângâieri, atingeri nedorite – 3,6%
  • glume, bancuri cu tentă sexuală, care au provocat stare de inconfort – 3,8%
  • comentarii indecente despre imaginea cuiva sau viaţa privată – 4%
  • comentarii cu caracter sexual, folosirea de porecle şi expresii cu conotaţii sexuale – 6,5%
  • e-mailuri, mesaje sau scrisori cu conţinut sexual sau cu tentă sexuală – 7,8%
  • expunerea la fotografii sau afişe cu conţinut sexual explicit – 12%
  • expunerea indecentă a unor părţi ale corpului sau contact fizic sexual explicit – 15,4%
  • altele – 3,5%
  • niciuna dintre situaţiile de mai sus – 25,9%

,,Un profesor pe care îl admiram și respectam, mai glumeț de felul lui, m-a chemat la el în birou. Nu am suspectat nimic. Acolo m-a luat în brațe și m-a strâns și mi-a cerut să îl sărut. Am înghețat. I-am spus că nu poate vorbi serios, că eu cred că glumește. M-a ținut așa încă o vreme și apoi mi-a dat drumul.”, a povesit o studentă.

Martori la agresiunile sexuale din universităţi

Participanţii la studiu care au spus că au fost martori la diferite forme de agresiune sexuală au putut auzi următoarele expresii sexiste sau umilitoare: ,,păsărică”, ,,iepuraş”, ,,pisicuţă”, ,,păpuşă”. Acestor apelative li s-au alăturat insultele, glumele obscene sau emiterea unor sunete cu caracter sexual. Aproape 5% dintre martori au spus că au văzut acte de agresiune sexuală de tipul ciupituri, mângâieli sau atingeri nedorite.

Agresorii sexuali din universităţi

Potrivit studiului, în 46,5% dintre cazuri, autorul agresiunii sexuale a fost un cadru didactic. 40,5% dintre agresiuni au fost comise de un coleg sau o colegă din universitate, iar în alte 12,9% dintre cazuri, autorul a fost altcineva. În cazul profilului autorului agresiunii, participanţii au indicat că, în 91,1% dintre cazuri acesta a fost un bărbat.

Cercetarea a mai arătat că principala cauză a hărţuirii sexuale în universităţi este lipsa sancţiunilor corespunzătoare pentru aceste fapte.

Studiul Centrului FILIA a fost realizat în perioada septembrie – noiembrie 2020, cu ajutorul unui chestionar online anonim. Au fost înregistrate 368 de răspunsuri din peste 10 universităţi publice şi private din ţară. Din totalul participanţilor, 86,2% se încadrează în categoria de vârstă 20-29 de ani. 84,7% dintre respondenţi au fost de genul feminin, iar 86,4% provin din mediul urban.

Sursa foto: facebook.com / Centrul FILIA

Citeşte aici studiu realizat de Centrul FILIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.