Învățământ Știri generale

UNICEF: 168 de milioane de copii nu au avut acces la educaţie în ultimul an

Pandemia de coronavirus a lăsat urme adânci în educaţia copiilor, la nivel mondial. Potrivit unui bilanţ prezentat de UNICEF, 168 de milioane de copii nu au avut acces la educaţie în ultimul an. Mai mult, 1 din 7 copii a pierdut, în această perioadă, trei sferturi din cunoştinţele pe care ar fi trebuit să le acumuleze.

Studiul UNICEF arată că, în perioada martie 2020 – februarie 2021, şcolile au rămas în mare parte închise în 14 state, cele mai multe din America Latină şi Caraibe. Astfel, aproape 98 de milioane de elevi au fost afectaţi. În Panama, şcolile au fost cea mai mare perioadă, urmate de unităţile de învăţământ din El Salvador, Bangladesh şi Bolivia.

,,Cu fiecare zi ce trece, copiii care nu pot accesa școala în format fizic rămân tot mai mult în urmă, cei mai marginalizați plătind cel mai mare preț. Nu ne putem permite să trecem în al doilea an de educaţie limitată sau chiar lipsă pentru acești copii. Trebuie depuse eforturi pentru a menține școlile deschise sau pentru a stabili ca prioritate redeschiderea şcolilor.”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore.

Închiderea şcolilor are consecinţe devastatoare pentru copii

Potrivit unui alt bilanţ, prezentat de UNESCO, peste 888 de milioane de copii din întreaga lume continuă să se confrunte cu perturbări în educația lor, din cauza închiderii totale sau parțiale a școlilor.

Mesajul UNICEF legat de cei 168 de milioane de ,,absenţi”

Pentru a trage un puternic semnal de alarmă, UNICEF a publicat o fotografie cu o ,,clasă” în aer liber, cu bănci goale, cu scaune goale de care atârnă câte un ghiozdan gol, iar pe tablă este trecut bilanţul ,,absenţilor” de la nivel naţional, 168 de milioane de elevi.

,,Nu vrem ca ușile și clădirile închise să ascundă faptul că viitorul copiilor noștri este pus într-o pauză nedefinită. Această imagine este un mesaj către guverne: Prioritatea noastră trebuie să fie redeschiderea școlilor și, mai mult, prioritatea noastră trebuie să fie redeschiderea lor într-un mod mai eficient decât erau înainte. (…) Planurile trebuie să includă eforturi pentru recuperarea materie pe care copiii au pierdut-o.”, a mai declarat directorul executiv al UNICEF.

Sursa foto: UNICEF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.