Social Știri generale

Consiliul Tineretului din România, nemulţumiri cu privire la bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului

,,Care buget?”. Este întrebarea esenţială adresată de Consiliul Tineretului din România (CTR). Federaţia care reprezintă vocea tinerilor din România trage un semnal de alarmă şi susţine că alocarea bugetară a Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) reprezintă ,,o vizibilă stagnare”.

CTR: 5 milioane de tineri, într-un apartament cu două camere

,,Centrele de tineret reprezintă locații permanente (clădiri, spații destinate tinerilor), care ar trebui să existe la nivelul fiecărei comunități, în cadrul cărora sunt dezvoltate activități, programe și servicii specifice pentru tineri, în funcție de nevoile și interesele identificate, asigurate preponderent de lucrători de tineret, fiind zone de învățare, recreere și ajutor. Activitatea acestora, la nivel național, ar trebui susținută, conform bugetului 2021, cu echivalentul în bani al unui apartament cu 2 camere. Tinerii au nevoie de spații pe care să le considere ale lor, unde să-și poată pune în aplicare ideile sau unde să poată participa la activități prin care să se dezvolte.„, se arată în poziţia Consiliului referitoare la bugetul MTS.

CTR: Nevoile tinerilor valorează cât o maşină

,,Cercetarea este primul pas în soluționarea oricăror probleme – pentru a trata e necesar mai întâi diagnosticul. Tinerii sunt cea mai flexibilă categorie demografică, sistemul valorilor și al nevoilor lor este în permanentă evoluție. Astfel, este necesar uneori să facem din nou cunoștință cu tinerii noștri. Cine sunt ei? Ce nevoi, aspirații și dorințe au ei? Cum îi putem sprijini și care e dinamica nevoilor lor? Crearea politicilor publice poate porni doar de la studii aprofundate asupra grupurilor de beneficiari.”, mai scriu reprezentanţii CTR.

În poziţia exprimată de Consiliul Tineretului din România se arată că programul de susţinere a acţiunilor de tineret are alocate aproape 10 milioane de lei, de la MTS. Prin comparaţie, Primăria Cluj-Napoca pune la dispoziţie 12,6 milioane de lei pentru finanţarea activităţilor ONG-urilor.

,,MTS organizează anual concursuri de proiecte naționale și/sau locale în care finanțează inițiativele organizațiilor de și pentru tineret, respectiv ale organizațiilor studențești. Proiectele de tineret reprezintă oportunități de dezvoltare pentru aceștia, stimulează și sprijină eforturile lor creative, facilitează învățarea continuă și răspund intereselor și nevoilor lor, fiind adesea create de tineri pentru tineri. De asemenea, prin finanțarea proiectelor derulate, organizațiile pot completa capacitatea administrativă și umană a MTS, aducând o contribuție pozitivă pentru tineri. Alocarea în 2021 este practic de 2,09 lei/tânăr, reprezentând o creștere față de anii trecuți, însă insuficientă, în special în contextul provocărilor aduse de pandemia de Coronavirus„.

,,Bugetul pentru taberele studenţeşti a fost schimbat de patru ori, fără justificare.”, mai susţin reprezentanţii federaţiei care reprezintă vocea tinerilor din întreaga ţară.

Vezi aici alocările bugetare ale MTS.

Sursa foto: Consiliul Tineretului din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.