Învățământ Sănătate Știri generale

Ordinul comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii a fost modificat. Care sunt principalele schimbări

A fost modificat ordinul comun semnat de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, astfel încât elevii din anii terminali să poată merge la şcoală şi în scenariul roşu. În aceaşi situaţie epidemiologică, simulările, examenele şi orele remediale vor fi organizate tot cu prezenţă fizică. De asemenea, a fost eliminată obligativitatea purtării măştii la orele de sport în aer liber.

Participarea fizică la ore a elevilor din anii terminali a fost aprobată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Elevii de a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a vor merge la şcoală alternativ, câte jumătate de clasă.

Ordinul comun a modificat regulile privind purtarea măştii în şcoală. La orele de sport ţinute în aer liber, masca nu mai este obligatorie. De asemenea, a fost eliminată pentru elevii din liceele vocaţionale, la orele în care studiază instrumente de suflat. În restul situaţiilor, masca trebuie purtată atât la interior cât şi la exterior, în ore şi în pauze.

Modificările aduse ordinului comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii

 • Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, excepția fiind depășirea pragului de 6/1000, unde intrarea în carantină se aplică imediat.
 • În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori, dar mai mică de 6/1000 de locuitori, participarea la ore este cu prezență fizică în unitatea de învățământ pentru:
  • toți preșcolarii și elevii din învățământul primar,
  • elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale.
 • În localitățile unde este instituită măsura carantinei zonale nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, iar activitatea didactică se desfășoară exclusiv online.
 • Este permisă organizarea cu prezența fizică în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a următoarelor activități:
  • simulările examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;
  • evaluările naționale;
  • orele remediale pentru toate clasele.
 • Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior. La orele de specialitate din învățământul vocațional este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spații individuale pentru exersare.
 • Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în spații exterioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.