Învățământ Social Știri generale

Preşedintele României anunţă investiţii majore în Educaţie. Iohannis: Peste 40% dintre clădirile şcolilor, în zone cu risc seismic ridicat

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, la finalul şedinţei privind siguranţa în şcoli, că vor fi demarate investiţii majore în unităţile de învăţământ. Vor fi folosite fonduri din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Şeful statului a atras atenţia că patru din zece clădiri în care funcţionează şcoli se află în zone cu risc seismic ridicat.

,,Discuțiile de astăzi, ca să fie un pic mai clar despre ce am discutat, au vizat autorizațiile de securitate la incendiu, autorizațiile sanitare, vulnerabilitățile seismice, adică la cutremure, dar și prioritățile de consolidare a fondului construit care deservește sistemul de educație.

Adevărul este – și e un adevăr trist – că avem încă mult prea multe clădiri neautorizate sau neverificate în ultimul deceniu. Ca să vă dați seama, peste 40% dintre clădirile în care funcționează școli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat.

Astăzi am discutat nu atât despre probleme, fiindcă ele sunt cunoscute și am pregătit un material introductiv suficient de bun, dar am discutat despre soluții, fiindcă despre aceste probleme s-a tot discutat. Eu îmi doresc, premierul își dorește, toți cei care am participat ne dorim să găsim soluții și să facem odată și odată pașii spre școlile sigure și sănătoase pe care ni le dorim.

Am agreat, de exemplu, că este foarte important ca prin alocările viitoare, alocările bugetare, atât din fonduri naționale, cât și fonduri europene, zona de infrastructură educațională să fie transformată într-o reală prioritate pentru noi toți.

În Planul Național de Redresare și Reziliență, despre care am discutat în repetate rânduri, vor fi prevăzute fondurile necesare pentru demararea unor investiții majore în unitățile de învățământ de stat, pentru asigurarea acestor standarde de siguranță, igienă și calitate.

Este absolută nevoie de revizuirea reglementărilor privind construirea, dar și amenajarea și modernizarea unităților de învățământ. Aceste lucruri trebuie actualizate urgent! Ne-am uitat pe lista de normative, majoritatea sunt mai vechi de zece ani. Este clar că lucrurile s-au mișcat, trebuie să învățăm din ce s-a petrecut în ultimii ani. Totodată, știm că lucrurile sunt de multe ori foarte complicate, prea birocratizate. De aceea, ne-am propus să simplificăm, să debirocratizăm și să eficientizăm întregul proces.„, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei declaraţii de presă, la Palatul Cotroceni.

Citeşte şi Şedinţă la Cotroceni, privind siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice. Participă ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu

Sursa foto: captură Administraţia Prezidenţială

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.