Învățământ Social Știri generale

BACĂU | Scandalul burselor școlare. Primarul Bacăului, somat să plătească un drept prevăzut în Legea Educației

Conducerea Asociației Elevilor din Bacău acuză Primăria că a găsit pretexte ca să nu plătească bursele școlare promise de primarul Lucian Viziteu. După mai multe acțiuni de protest, reprezentanții elevilor au reușit să obțină o întâlnire la Primărie, însă doar cu Lucian Andrei, consilier al primarului, și cu viceprimarul Cristian Ghingheș. Primarul se află în izolare din cauza infecției cu COVID-19. Întâlnirea nu a avut rezultatul aşeptat de elevi.

,,Bursele aferente semestrului I al anului școlar 2020-2021 reprezintă prioritatea noastră și plata acestora o vom face în regim de urgență, dar legal în momentul în care bugetul municipiului Bacău pentru anul 2021 va fi aprobat în Consiliul Local și pus în concordanță cu alocările pentru plata burselor școlare aprobate de Parlament prin Legea Bugetului de Stat pentru anul 2021. Acestea se vor acorda retroactiv pentru întreg semestrul I al anului școlar 2020-2021.”, a anunțat, pe Facebook, primarul Lucian Viziteu.

,,Până la adoptarea bugetului de către Consiliul Local, cheltuielile nu pot depăși, de regulă, 1/12 din prevederile bugetelor anului precedent.”, a invocat primarul Legea finanțelor publice locale.

Asociația Elevilor Bacău acuză lipsa de implicare și de comunicare

De partea cealaltă, elevii susțin că primarul Stanciu Viziteu a încercat să profite de o eventuală necunoaștere a legislației în rândul Asociației Elevilor.

,,Există o soluție de care nu au menționat, crezând că profită de lipsa pregătirii unor elevi în domeniul administrației publice. Argumentele enunțate atât nouă, cât și public sunt false și induc în eroare cetățenii băcăuani. Articolul invocat prevede faptul că dacă bugetul național nu este aprobat, bugetul local rămâne într-adevăr în vigoare în limita a 1/12 lunar, ceea ce înseamnă că acesta ultraactivează. Totuși, fiind un buget aflat în vigoare, el poate fi rectificat de către Consiliul Local, în așa fel încât să poată fi plătite bursele. Subliniem că actuala administrație este în funcție de mai bine de 5 luni, fapt pentru care nu își pot invoca propria culpă a lipsei banilor din buget.”, se arată într-un comunicat remis presei de Asociația Elevilor Bacău.

,,Administrația actuală a pus în evidență problemele fostei administrații, în detrimentul propriilor acțiuni care n-au decurs de asemenea la fapte concrete. Domnul primar, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, dacă avea ca prioritate dezvoltarea socio-economică a educației la nivelul Municipiului Bacău, se ocupa îndeaproape de această situație încă din anul 2020, când era posibilă o rectificare bugetară. Vina este aruncată asupra întârzierii primirii datelor din partea Inspectoratului Județean în legătură cu situațiile încheiate și potențialii beneficiari de bursă, dar părerea noastră este că dacă exista mai mult interes și din partea administrației locale, nu era nevoie de 3 luni până la aprobarea unei Hotărâri de Consiliu Local. Dacă primarul își dorește, va găsi o cale, iar dacă nu, va găsi scuze în continuare.”, mai spun reprezentanții Asociațiilor Elevilor Bacău.

Aceștia mai afirmă că, în urma discuțiilor purtate la întâlnire, s-a dedus faptul că și bursele aferente semestrului II vor avea parte de același tratament deoarece „administrația locală nu a învățat nimic din prima greșeală a întârzierii colectărilor datelor, fiind în postura în care nu au solicitat nici în momentul actual situația încheiată pentru semestrul I din partea ISJ pentru a da curs demersurilor necesare intrării în legalitate printr-o altă Hotărâre de Consiliu Local destinată burselor semestrului II aferent. Din această cauză, blamăm actuala administrație că va risca din nou să întârzie plata burselor elevilor și pentru semestrul II din anul 2021 pentru care, conform legii, plata ar fi trebui deja să se facă lunar încă de la începerea celui de-al doilea semestru școlar”.

Somație publică. Scandalul ar putea ajunge la Parchet

Asociația Elevilor Bacău dă un ultimatum primarului Viziteu. ,,Somăm administrația Municipiului Bacău ca în termen de 7 zile să plătească bursele către elevi. În caz contrar, încurajăm elevii beneficiari să cheme în judecată Municipiul Bacău pentru obligarea la plata creanțelor exigibile. Totodată, Asociația Elevilor din Bacău va sesiza organele de parchet cu privire la nepunerea în executare, de către primarul Lucian Viziteu, a hotărârii de consiliu care aprobă bursele elevilor.”, avertizează reprezentanții elevilor băcăuani.

Sursa foto: Asociaţia Elevilor Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.