Sănătate Social Știri generale

SUCEAVA | 65 de cazuri noi de COVID-19 tulpină britanică, depistate la Universitatea „Ștefan cel Mare”

În cadrul Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost realizate, pe parcursul ultimelor două săptămâni, secvențieri 101 probe, provenite de la pacienți depistați pozitiv cu SARS-CoV-2, de pe raza județelor Timiș, Iași, Neamț și Suceava, se arată într-un comunicat de presă transmis de instituția de învățământ superior.

Din probele analizate, au fost depistate 65 de noi cazuri aparținând tulpinii de interes epidemiologic B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie. Dintre acestea, 44 sunt din județul Timiș, 14 din județul Suceava, 8 din județul Neamț și 1 din județul Iași. 36 de probe secvențiate în această rundă, neasociate tulpinii britanice, nu prezintă mutațiile caracteristice variantelor identificate recent ca provenind din Africa de Sud sau Brazilia.

Varianta de coronavirus originară din Marea Britanie, B.1.1.7, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută, a fost identificată și în urma rundei anterioare de secvențieri efectuată la USV, pentru 14 probe din județele Botoșani, Timiș, Suceava, Caraș-Severin și Hunedoara, din cele 47 secvențiate, iar anterior, într-o probă provenită din județul Suceava, dintr-un total de 20 secvențiate. Creșterea semnificativă a numărului de cazuri noi identificate în ultima rundă și a ponderii acestora din totalul probelor secvențiate indică o răspândire accelerată a noii tulpini pe teritoriul României, fiind posibil ca această tulpină să fi devenit tulpina dominantă în anumite zone ale României, precum cea a Timișoarei.

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a secvențiat, până acum, peste 250 de probe provenind de la pacienți diagnosticati pozitiv cu Sars-CoV-2 si va continua monitorizarea evoluției Sars-CoV-2 pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicați în această acțiune.

Instituția își exprimă disponibilitatea de a colabora și cu alte direcții județene de sănătate publică sau spitale cu compartimente COVID-19 pentru analiza situațiilor speciale și realizarea analizelor genetice corespunzătoare. Situațiile considerate prioritare de Organizația Mondială a Sănătății în vederea secvențierii probelor sunt:
– persoane vaccinate pentru SARS-CoV-2, dar care ulterior se infectează cu SARS-CoV-2;
– cazurile de suspiciuni privind modificarea performanței metodelor de diagnostic (anticorp, antigen, teste moleculare) sau a terapiilor;
– investigațiile de tip cluster, când secvențierea poate sprijini înțelegerea evenimentelor de transmisie și / sau să evalueze eficacitatea procedurilor de control al infecției;
– alte condiții de risc, cum ar fi cele unde a existat o interacțiune strânsă a pacientului cu un număr mare de animale care sunt susceptibile la infecția cu SARS-CoV-2.

Activitatea curentă de secvențiere la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava este parțial finanțată de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării prin proiectul „Secvențierea genomului SARS-CoV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România”, coordonat de prof.univ.dr. Mihai Covașă.

Sursa foto: Universitatea ,,Ştefan cel Mare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.