Învățământ Știri generale

DOLJ | Bicicletă cu panouri solare, inventată de elevi. Serviciu gratuit pentru oraşe mai curate

Mai mulţi elevi de la Colegiul Naţional ,,Fraţii Buzeşti” din Craiova au inventat o bicicletă revoluţionară. I-au pus panouri solare şi un ecran, pe care pot fi difuzate reclame. Elevii susţin că bicicleta solară este gândită pentru a reduce poluarea din oraşe, pentru a reduce aglomeraţia în traficul rutier şi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a utilizatorilor. Mai mult, datorită monitoarelor pentru reclame, bicicletele vor putea fi utilizate în mod gratuit.

Echipa de robotică Soft Hoarders a Colegiului Național ,,Frații Buzești” din Craiova a participat la hackaton-ul Innovation Labs, organizat de Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai și Romanian-American Foundation. Proiectul a fost prezentat de elevii-inventatori Vlad-Cristian Nedelcu, Adrian Ioana, Dominic Staicu și Mihnea Stamatie.

În cadrul concursului, Soft Hoarders a dezvoltat un serviciu numit ABYS – Advertising Bykes at Your Service (n. red. – Biciclete cu publicitate la dispoziţia voastră), gândit pentru a reduce poluarea din orașe, ușurând traficul și îmbunătățind starea de sănătate a utilizatorilor în același timp.

,,O flotă de biciclete va fi pusă la dispoziția cetățenilor în mod gratuit, oferind o alternativă ecologică și sustenabilă la mijloacele de transport în comun bazate pe combustibili fosili. Pentru ca acest serviciu să fie gratuit, bicicletele vor fi dotate cu echipament de outdoor advertising alimentate de un panou solar. Astfel, companiile beneficiază de un spațiu de publicitate mobil, cu vizibilitate în tot orașul, dar și de oportunitatea de a se asocia cu o inițiativă environmentally-friendly.”, a spuns Vlad-Cristian Nedelcu, unul dintre elevi.

Cum vor putea fi utilizate bicicletele solare

Utilizatorul îşi creează un cont pe site-ul elevilor şi tot acolo pot identifica unde se află cea mai apropiată bicicletă. Odată ajuns la destinaţie, o poate lăsa oriunde. Bicicletele vor fi dotate cu sistem de blocaj pe roţi, accelerometru cu alarmă şi sistem GPS. Site-ul elevilor are şi o interfaţă unde pot intra companiile care doresc să-şi promoveze produsele sau serviciile, cu ajutorul monitoarelor montate pe bicicletele solare.

Elevii mai susţin că au încredere că invenţia lor va inspira şi alte schimbări în domeniul smart-mobility şi sunt optimişti în privinţa viitorului transportului eco-friendly.

Sursa foto: Echipa de robotică a Colegiului ,,Fraţii Buzeşti” din Craiova

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *