Învățământ Social Știri generale

Lege adoptată – Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii, sărbătorită pe 10 ianuarie

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, un proiect de lege care instituie Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii pe 10 ianuarie. Legea a primit 280 de voturi favorabile. Un deputat a votat împotrivă, iar alţi patru s-au abţinut.

Potrivit expunerii de motive, ziua de 10 ianuarie a fost aleasă deoarece, în 1906, s-a născut academicianul Grigore Constantin Moisil, personalitate care şi-a pus amprenta asupra dezvoltării matematicii româneşti şi care a fost cel mai important pionier al informaticii în România şi unul dintre cei mai importanţi teoreticieni ai informaticii din lume.

,,Sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii poate fi organizată de Academia Română, instituţiile de cercetare, instituţiile de învăţământ, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, de societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi / sau participarea la programe şi manifestări ştiinţifice, culturale, educative, artistice, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii.”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit proiectului adoptat, televiziunea publică şi radioul vor include în programul zilei de 10 ianuarie emisiuni sau imagini de la manifestările ocazionate de această sărbătoare. Iniţiator al legii este liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian. Acesta susţine că sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii are rolul principal de a atrage atenţia tinerilor care vor să urmeze cariere sau să obţină calificări în domeniu.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

Sursa foto: captură plen Camera Deputaţilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.