Învățământ Sănătate Știri generale

BACĂU | Testele antigen destinate școlilor băcăuane zac nefolosite. Din cele 10.870 repartizate de DSP, au fost utilizate doar 494

Fiecare unitate de învățământ care are cabinet medical școlar a primit un număr de teste rapide antigen, conform instrucțiunilor Ministerului Sănătății, care a avut în vedere numărul de elevi, personal didactic, didactic – auxiliar și nedidactic din unitate. La epuizarea stocului inițial de teste, numărul acestora urmează să fie suplimentat, potrivit Direcției de Sănătate Publică Bacău. Doar că au fost folosite prea puţine.

Pentru testarea rapidă a copiilor este necesar un acord în scris al părintelui și se face în anumite condiții și doar de către personal care știe cum să utilizeze testele. La apariția unor simptome, se poate testa și personalul din unitate. Excepție de la testare fac persoanele vaccinate complet și cele care au trecut prin boală și nu au trecut 90 de zile de la vindecare.

Lipsa personalului medical, una dintre cauze

,,În mod clar, nu a existat personal medical, nu a existat disponibilitate probabil atât de mare din partea personalului medical existent, acolo unde există. Am spus-o de fiecare dată, una din cinci şcoli are cabinet medical şcolar sau mai puţin. Şi de asemenea, aceste teste antigen rapide au fost considerate de unii părinţi invasive. De aceea, soluţia este a unor teste rapide non-invazive pe bază de saliva. Această soluţie poate fi acceptată de părinţi pe de-o parte şi pe de altă parte nu necesită personal medical pentru administrare. Ele pot fi şi autoadministrate.”, a declarat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

Datele centralizate de Instituția Prefectului Bacău arată că din cele 494 de teste lucrate, 27 au ieșit pozitive și 467 negative. În cazul celor pozitive, 7 au fost la elevi de gimnaziu, iar restul, în rândul cadrelor didactice. În ceea ce privește vaccinarea anti-Covid-19 în judeţul Bacău, până pe 17.03.2021 s-au vaccinat 3.076 de cadre didactice din care 357 cu ambele doze. Numărul profesorilor în întreg județul este de 5.091.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.