Învățământ Sănătate Știri generale

Ministrul Educaţiei, nemulţumit de numărul de teste efectuate în şcoli

Sorin Cîmpeanu a catalogat drept ,,infim” nivelul testării în şcoli. Ministrul Educaţiei a spus, la postul b1TV, că nu s-au făcut nici măcat 5.000 de teste, în condiţiile în care au fost distribuite 1,5 milioane, iar acest lucru este inadmisibil. ,,Soluţia ar fi testele non-invazive. (…) Responsabilitatea este Ministerul Sănătăţii, sunt convis că se va găsi o soluţie.”, a mai precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.

,,Astea sunt ultimele informații pe care le avem de la Ministerul Sănătății, deci un procent infim, inadmisibil, care sigur că e dat de indisponibilitatea personalului medical, dar și de reticența părinților pentru a-și exprima acordul expres cu privire la testarea copiilor care prezintă simptome sau a colegilor contacților acestor elevi care sunt confirmați pozitiv. Este îngrijorător, o rată extrem de mică de testare în școli. De aceea, am spus că soluția ar putea fi acele teste non-invazive, care pe de o parte nu necesită personal medical pentru administrare, ele pot fi chiar auto-administrate, am văzut bine în alte state europene, în alte școli, iar pe de altă parte sunt convins din discuțiile multiple pe care le-am avut cu părinți că ar fi mult mai ușor de acceptat, fiind considerate non-invazive sau a nu fi traumatizante, așa cum sunt considerate de către unii părinți aceste teste antigen rapide care au fost distribuite în beneficiul testării în școli, angajați și elevi.”, a declarat ministrul Educaţiei, la postul b1TV.

Demnitarul a explicat o decizie în privinţa testelor non-invazive trebuie luată la Ministerul Sănătăţii.

,,Nu vreau să pasez responsabilitatea, dar în mod evident e Ministerul Sănătății responsabil cu această parte de testare. Sunt convins că se va găsi o soluție. (…) E nevoie de mai mult decât un pas, e nevoie de o procedură de achiziție a acestor teste. E nevoie de bugetarea acestei achiziții. Sunt mai multe lucruri care trebuie să fie făcute.„, a mai explicat Sorin Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.