Social Știri generale

UNICEF: Unu din cinci copii nu are suficientă apă, la nivel mondial

O analiză UNICEF scoate la iveală un alt neajuns care afectează o bună parte dintre copiii din întreaga lume. Apa, un element esenţial vieţii, este insuficientă pentru 20% dintre copii. Mai exact, aceştia nu-şi pot acoperi nevoile zilnice de apă.

Aproximativ 450 de milioane de copii, la nivel mondial, trăiesc în zone cu o vulnerabilitate ridicată sau extrem de ridicată în privinţa apei. O arată o analiză publicată de către UNICEF. Astfel, unu din cinci copii nu are suficientă apă pentru acoperirea nevoilor sale zilnice.

Analiza arată că există zone cu risc de deficit fizic de apă, la care se adaugă calitatea proastă a serviciilor de apă. Comunitățile ce trăiesc în regiunile identificate în studiu depind de apele de suprafață, de surse de apă neîmbunătățite sau sunt nevoite să se deplaseze cel puţin 30 de minute pentru a-şi procura apă.

Potrivit datelor, copiii din peste 80 de țări trăiesc în zone cu o vulnerabilitate în ceea ce priveşte apa. De exemplu, cea mai mare vulnerabilitate este în Asia de Sud, unde peste 155 de milioane de copii se confruntă cu această problemă.

Redăm în continuare comunicatul integral al UNICEF:

,,BUCUREȘTI, 18 martie 2021 – La nivel mondial, peste 1,42 de miliarde de persoane, inclusiv 450 de milioane de copii, trăiesc în zone cu o vulnerabilitate hidrică ridicată sau extrem de ridicată, potrivit unei noi analize publicate de către UNICEF. Aceasta înseamnă că, la nivel mondial, unu din cinci copii nu are suficientă apă pentru acoperirea nevoilor sale zilnice.

Analiza, realizată în cadrul inițiativei Siguranța apei pentru toți, identifică zonele în care riscul de deficit fizic de apă se suprapune pe calitatea proastă a serviciilor de apă. Comunitățile ce trăiesc în aceste regiuni depind de apele de suprafață, de surse de apă neîmbunătățite sau de surse de apă aflate la peste 30 de minute distanță. 

„Criza apei de la nivel mondial nu urmează să se declanșeze, ci s-a declanșat deja, iar schimbările climatice nu vor face altceva decât să o agraveze„, a afirmat directorul executiv al UNICEF Henrietta Fore. „Copiii sunt cele mai afectate victime. Când puțurile seacă, copiii sunt cei care nu merg la școală din cauză că trebuie să aducă apă. Când secetele împuținează rezervele de hrană, copiii suferă de malnutriție și de retard de creștere. Când lovesc inundațiile, copiii se îmbolnăvesc de boli transmise prin apă. Iar când scad resursele de apă, copiii nu se pot spăla pe mâini pentru a se proteja de boli„. 

Potrivit datelor, copiii din peste 80 de țări trăiesc în zone cu o vulnerabilitate hidrică ridicată sau extrem de ridicată. Africa de Est și de Sud raportează cea mai mare proporție a copiilor care locuiesc în astfel de zone, peste jumătate dintre copii – 58% – întâmpinând zilnic dificultăți în accesarea unei cantități suficiente de apă. Urmează Africa de Vest și Centrală (31%), Asia de Sud (25%) și Orientul Mijlociu (23%). Asia de Sud este regiunea cu cel mai mare număr de copii care trăiesc în zone cu o vulnerabilitate hidrică ridicată sau extrem de ridicată – peste 155 de milioane de copii.

Situația este extrem de gravă pentru copiii din 37 de țări vulnerabile, așa cum o arată cifrele absolute și proporția copiilor afectați, trebuind mobilizate resurse, sprijin și acțiuni la nivel global. Această listă include Afganistan, Burkina Faso, Etiopia, Haiti, Kenya, Niger, Nigeria, Pakistan, Papua Noua Guinee, Sudan, Tanzania și Yemen.

Cererea de apă continuă să crească dramatic, în timp ce resursele se diminuează. Pe lângă creșterea rapidă a populației, urbanizarea, proasta utilizare și gestionare a apei, schimbările climatice și fenomenele meteorologice reduc cantitățile disponibile de apă sigură, exacerbând stresul hidric. Potrivit unui raport al UNICEF din 2017, aproape unu din patru copii ai lumii va trăi într-o zonă confruntată cu stres hidric extrem de ridicat în 2040.

Deși impactul deficitului de apă este resimțit de toți, cei care suferă cel mai mult sunt copiii cei mai vulnerabili. Copiii și familiile care trăiesc în comunități vulnerabile se confruntă cu două probleme concomitente, și anume nivelul crescut al deficitului de apă și cele mai reduse servicii de apă, ceea ce face ca accesul la o cantitate suficientă de apă să fie foarte susceptibil la șocuri climatice și fenomene extreme.

Drept răspuns, UNICEF lansează inițiativa „Siguranța apei pentru toți” cu scopul de a asigura că fiecare copil are acces la servicii de apă durabile și rezistente la schimbările climatice. Inițiativa urmărește mobilizarea unor resurse, parteneriate, inovații și a unui răspuns global în zonele vulnerabile identificate, care au cea mai mare și mai stringentă nevoie de servicii de apă, salubritate și igienă sigure, rezistente și durabile.

UNICEF face demersuri pentru a asigura:

  1. Servicii sigure de alimentare cu apă potabilă la prețuri rezonabile: acces la servicii de apă la prețuri rezonabile, servicii care sunt sigure, durabile, aproape de casă și gestionate într-un mod profesionist. 
  2. Servicii de apă, salubritate și igienă și comunități rezistente la schimbările climatice: servicii de apă, salubritate și igienă care rezistă la șocurile climatice, funcționează folosind surse de energie cu emisii reduse de carbon și sporesc rezistența și capacitatea de adaptare la nivelul comunităților.
  3. Acțiuni timpurii pentru prevenirea deficitului de apă: evaluarea resurselor, extragerea apei într-o manieră sustenabilă, utilizarea eficientă și măsuri de prevenire și avertizare timpurie.
  4. Cooperare în domeniul apei pentru garantarea păcii și a stabilității: sprijin acordat comunităților și actorilor, astfel încât managementul echitabil al serviciilor de apă, salubritate și igienă să sporească stabilitatea politică, coeziunea socială și pacea și să prevină, în zonele de conflict, atacurile asupra infrastructurii și a personalului din domeniul apei și salubrității. 

„Trebuie să acționăm acum atât pentru a răspunde acestei crize a apei, cât și pentru a preveni agravarea ei”, a declarat Fore. „Putem obține o siguranță a apei pentru fiecare copil doar prin inovare, investiții, colaborare și asigurarea unor servicii durabile și rezistente la șocurile climatice. Trebuie să acționăm pentru copiii noștri și pentru planeta noastră”.

Sursa foto: UNICEF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.