Social Știri generale

BACĂU | Doi profesori de geografie au publicat un ghid turistic al celor mai frumoase văi montane din „Prahova Bacăului”

Primul ghid care tratează fenomenul turistic din bazinul superior și mijlociu al Trotușului, județele Bacău și Harghita, este scris de soții Adina și Lucian Șerban, ambii profesori de geografie. Volumul are titlul „Pe firul apei: ghid turistic al celor mai frumoase văi montane băcăuane” și adresează turiștilor comozi, și celor pasionați de effort. Pe lângă informațiile de specialitate, conţine și ponturi despre transport, cazare şi masă.

Valea Trotușului ascunde, în bazinul său hidrografic, nenumărate frumuseți naturale și antropice. Această «mândră și bogată Prahovă a Bacăului» – așa cum o caracteriza Alexandru Vlahuță – oferă, prin intermediul afluenților săi, variate modalități de petrecere agreabilă a timpului liber. Din cauza «efectului de tunel», ne ducem toți spre zona Brașovului, dar e momentul să ne întrebăm și ce e pe la noi, în județul Bacău.”, spun profesorii Adina și Lucian Șerban, citați de ziaruldebacau.ro. În lucrarea publicată, cei doi profesori au încercat să creeze un ghid accesibil, prin îmbinarea datelor geografice cu informațiile utile. În zonele descrise în ghidul turistic se poate ajunge cu mașina, cu bicicleta sau la picior.

prof. Adina şi Lucian Şerban

Ghidul „Pe firul apei” prezintă 15 văi din bazinul hidrografic al Trotuşului, cu un curs montan şi subcarpatic, având un mare potenţial turistic. Decupajul teritorial propus nu este adresat turiștilor care își doresc exotism cu orice preț, peisaje care să taie respirația prin altitudini impresionante sau dotări de talia celor existente în Emiratele Arabe Unite. Este un ghid, precizează autorii, destinat iubitorilor de natură și pasionaților de drumeții montane care preferă să-și încarce bateriile mai des decât mult-așteptatul concediu de vară. Accesibilitatea acestor itinerarii, circumscrise pentru băcăuani unor izocrone care nu depășesc 120 de minute de parcurgere rutieră de la domiciliu și până la punctul de plecare pe firul apei, oferă șansa facilă pentru imersii periodice în verdele tonic, fie doar și pentru câteva ore sau pentru o singură zi.

Volumul urmează să apară în librării. Lucian Şerban este profesor de geografie la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău, absolvent al Facultăţii de Geografie-Geologie, secţia Geografie, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi şi doctor în geografie. Adina Şerban este profesoară de geografie la Colegiul Național Pedagogic „Ştefan cel Mare” Bacău, absolventă a Facultăţii de Geografie-Geologie, secţia Geografie, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.

Sursa foto: facebook.com / Lucian Șerban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.