Învățământ Sănătate Social Știri generale

CÎMPEANU: Şcolile trebuie închise ultimele

Ministrul Educaţiei este de părere că şcolile trebuie închise ultimele, dacă situaţia epidemiologică o impune. Sorin Cîmpeanu susţine că regulile de protecţie împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2 sunt respectate în şcoli, chiar mai bine decât în alte locuri. ,,Închiderea şcolilor fără alte măsuri complementare nu va produce efectul dorit.”, a scris ministrul, într-o postare pe Facebook.

Ministrul Sorin Cîmpeanu atrage atenţia că o eventuală decizie de închidere a şcolilor, fără alte măsuri, care să producă efectele aşteptate de autorităţi, nu ar face altceva decât să genereze şi alte pierderi în educaţie. Demnitarul vorbeşte şi despre un studiu realizat de Reuters în SUA, în şcoli în care învaţă 2,2 milioane de elevi, potrivit căruia rata de infectare în rândul elevilor care învaţă online este mai mare decât în cazul celor care au mers la şcoală.

Ministrul îndeamnă la prudenţă şi la respectarea tuturor regulilor de protecţie împotriva noului coronavirus. De asemenea, le cere reprezentanţilor liceelor care organizează simulări să acorde atenţie sporită regulilor de distanţare, sălile de curs să fie aerisite corespunzător, iar toţi participanţii să poarte măşti de protecţie.

Redăm mai jos mesajul integral al ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu:

,,Susțin în continuare principiul conform căruia școlile trebuie închise ultimele, doar dacă situația epidemiologică o impune. În școli se respectă regulile de protecție împotriva îmbolnăvirilor cu virusul Sars-CoV-2 mai riguros decât în multe alte locuri. Educația nu te îmbolnăvește, educația te ajută să te protejezi învățând să respecți regulile.
Măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars-CoV-2 trebuie luate pe toate planurile, cu rigurozitatea și prudența necesare. Măsura de închidere a școlilor fără alte măsuri complementare nu va produce efectul dorit. Cu toții facem eforturi să depășim cu bine această perioadă.
În aceste condiții, dacă măsura închiderii școlilor nu va avea efectul scontat, vor fi generate noi pierderi în educație și tulburările de socializare în rândul elevilor se vor agrava.
Sunt convins că cele constatate de studiul extensiv recent realizat de Reuters, într-o serie de școli din SUA în care învață 2,2 milioane de elevi, pot fi valabile și pentru elevii și profesorii din România. Acest studiu arată că, în mod surprinzător, rata de infectare în rândul elevilor care învață online este mai mare decât în rândul elevilor care merg la școală.
Examenele naționale sunt determinante pentru viitorul oricărui tânăr. Posibilitatea de pregătire a elevilor în cele mai bune condiții permise de evoluția epidemiologica este esențială.În acest moment, numărul elevilor din clasele terminale (promoția curentă), care urmează sa susțină examenul de bacalaureat, este de 147.056 (126.358 de elevi de clasa a XII-a și 20.698 de elevi de clasa a XIII-a).
În zonele carantinate funcționează 78 de licee, ceea ce reprezintă 5% din totalul celor 1.577 de licee din țară. Faptul că elevii care locuiesc în zone carantinate vor avea posibilitatea susținerii acestor simulări dacă învață în școli din localități necarantinate este foarte important. În calitate de ministru al Educației apreciez înțelegerea Comandantului Acțiunii/Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției cu privire la importanța educației și a pregătirii pentru examenele naționale.
Pentru cei aproape 8.000 de elevi înmatriculați în clasele a XII-a și a XIII-a, care învață în licee din localități carantinate, organizarea simulărilor va fi posibilă după ieșirea din carantină, dar nu mai târziu de data de 15 mai.
Îndemn în permanență la prudență și la respectarea tuturor regulilor, mai ales acum, având în vedere agravarea situației epidemiologice!
Solicit tuturor celor 1.499 de licee care organizează simulări să acorde o atenție sporită respectării tuturor regulilor de distanțare, aerisirii corespunzătoare a sălilor de clasă, precum și purtării măștilor de protecție.
Succes tuturor elevilor care vor participa la simularea examenului de bacalaureat!„, a scris ministrul Sorin Cîmpeanu, pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.