Învățământ Știri generale Universitate

VIDEO | Sorin Cîmpeanu: 10% din finanţarea de bază a universităţilor va putea fi cheltuit pentru investiţii în beneficiul comunităţilor academice

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că va introduce în următoarea şedinţă de guvern un proiect de ordonanţă de urgenţă privind învăţământul superior. Documentul va prevede, printre altele, că 10% din finanţarea de bază a universităţilor va putea fi cheltuit pentru investiţii în beneficiul comunităţilor academice. Ministrul a precizat că este vorba de maximum 320 de milioane de lei.

,,Avem pe circuitul de avizare şi vom introduce în şedinţa de guvern o ordonanţă de urgenţă prin care: unu – 10% din finanţarea de bază a universităţilor va putea fi cheltuit pentru investiţii în beneficiul comunităţilor academice. Este vorba de un maxim de 320 de milioane de lei, 10% din 3,2 miliarde de lei, cât este totalul finanţării de bază în universităţile româneşti. Doi: pentru prima oară, în universităţile româneşti din bugetul Ministerului Educaţiei 100 de milioane de lei vor fi destinaţi finanţării instituţionale a cercetării din universităţi. Deci 100 de milioane de lei din bugetul Ministerului Educaţiei, nu al altui minister, vor fi alocaţi pentru finanţarea instituţională a cercetării, pe bază de performanţă, pe baza potenţialului pentru cercetare şi pe baza strategiilor pentru cercetare ale fiecărei universităţi.”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă la sediul Guvernului.

Ministrul a precizat că vor fi finanțate cele 10 universități câștigătoare ale competiției de rețele de universități europene.

,,Trei în primul apel, şapte în apelul următor, cu o sumă absolut identică cu cea cu care finanţează aceste proiecte Uniunea Europeană. Deci, cu alte cuvinte, cât dă Uniunea Europeană, indiferent cât dă, exact atât va da şi România, prin Ministerul Educaţiei. Este modalitatea prin care încurajăm performanţa.”, a mai spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Vezi aici declarația integrală a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Sursa foto: captură conferință de presă Guvernul României

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *