Sănătate Social Știri generale

STUDIU | Vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer are eficacitate 100% în cazul copiilor cu vârste între 12 și 15 ani

Pfizer Inc şi BioNTech SE au anunţat miercuri că vaccinul lor anti-COVID-19 este sigur şi eficient şi produce un răspuns robust de anticorpi la copii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, informează agenția Reuters, citată de Agerpres. Potrivit sursei menționate, aceste rezultate deschid calea pentru solicitarea unei autorizări de urgenţă în Statele Unite, pentru această categorie de vârstă, în următoarele săptămâni. Vaccinul Pfizer este deja autorizat pentru a fi utilizat de la vârsta de 16 ani.

Pfizer speră că vaccinările în cazul acestei grupe de vârstă ar putea începe înaintea următorului an şcolar, a declarat într-un comunicat Albert Bourla, director executiv al companiei. Noul studiu a oferit primele date despre eficienţa serului în cazul adolescenţilor de vârstă şcolară.

În cadrul acestui studiu, care a cuprins 2.260 de adolescenţi cu vârste între 12 şi 15 ani, au existat 18 cazuri de COVID-19 în grupul care a primit un ser placebo şi niciunul în grupul care a primit vaccinul, ceea ce înseamnă o eficacitate de 100% în prevenirea COVID-19, a mai precizat compania în comunicat.

Vaccinul a fost bine tolerat, cu efecte secundare în conformitate cu cele observate la grupa de vârstă 16 – 25 de ani din studiul pentru adulţi. Nu au fost enumerate efectele secundare la grupul mai tânăr, dar efectele adverse în cazul studiului pentru adulţi au fost în general de la uşoare la moderate şi au inclus dureri la locul injecţiei, cefalee, febră şi oboseală.

Pfizer şi BioNTech au studiat, totodată, un subgrup de adolescenţi pentru a măsura nivelul de anticorpi care neutralizează virusul la o lună după administrarea celei de-a doua doze şi au descoperit că acel nivel este comparabil cu cel înregistrat în cadrul studiului pentru grupa de vârstă 16 – 25 de ani din cadrul studiului pivot la adulţi.

Albert Bourla a precizat că Pfizer intenţionează să solicite autorizare de urgenţă din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite în săptămânile următoare şi din partea altor agenţii de reglementare din lume, în speranţa de a demara vaccinările la acest grup de vârstă înainte de începerea următorului an şcolar.

Săptămâna trecută, companiile Pfizer şi BioNTech au administrat primele doze de vaccin într-o serie de studii vizând testarea vaccinului la copiii mai mici, urmând ca, în cele din urmă, serul să poată fi administrat de la vârsta de şase luni.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.