Învățământ Social Știri generale

Organizația ,,Salvați copiii”: Părinții au plătit mai mult pentru educația copiilor, în primul an de pandemie. Costurile suplimentare, pentru echipamente IT, alimentație și servicii de tip ,,Școală după școală”

95% dintre părinți au afirmat că educația copiilor în perioada de pandemie i-a pus la cheltuieli. Școala online a generat categorii noi de plăți. Costul mediu pentru a susține școala a fost de 6.798 de lei de familie, potrivit unui sondaj al organizației ,,Salvați copiii”. Din această sumă, 5.800 de lei au reprezentat cheltuielile cu echipamentele. Serviciile de tip ,,Școală după școală” au costat, în pandemie, 4.200 de lei, aproape dublu față de anul 2018.

Aproximativ jumătate dintre părinți au cheltuit, în medie, 5.000 de lei pentru educația copiilor, în perioada în care cursurile s-au desfășurat preponderent online, potrivit unui comunicat al organizației ,,Salvați copiii”. Adaptarea la situația epidemiologică din timpul pandemiei de COVID-19 a generat noi categorii de costuri, dar și modificări în valoarea și incidența celor menționate în studii anterioare ale organizației.

I. Serviciile de tip ,,Școală după școală” cresc ca incidență comparativ cu perioada pre-pandemică, de la aproximativ 10% în 2018 la 20%, creștere cel mai probabil generată de necesitatea părinților care nu au putut lucra de acasă de a suplini închiderea fizică a școlilor. De asemenea, costul mediu pentru cei care accesează acest tip deservicii este de aproximativ 4.200 de lei, o valoare dublă comparativ cu anul 2018.

II. Procesul educațional online a generat categorii noi de costuri, precum achiziția de laptop / tabletă, telefon mobil sau echipamente periferice.Toate aceste echipamente se traduc într-un cost mediu de 5.800 de lei pe familie. 7 din 10 părinți care au răspuns la chestionar au făcut cel puțin o achiziție de astfel de echipamente.

III. Dacă în trecut meditațiile reprezentau categoria cea mai importantă de cost, ca sumă plătită, acum coboară pe locul al treilea, cu aproximativ 2.500 de lei în medie, fiind depășită de costuri emergente sau care au crescut puternic în pandemie.

IV. Fondul clasei și al școlii, definite exclusiv ca prestații obligatorii, nu scad ca incidență, comparativ cu perioada pre-pandemică. Fondul școlii este o contribuție obligatorie pentru 13% dintre părinți. Majoritatea celor care achită acest fond afirmă că nu primesc chitanță. În mod surprinzător, această contribuție a rămas, ca incidență, la un nivel similar cu perioada pre-pandemică, în 2018 studiile Salvați Copiii estimând că acest fond este obligatoriu pentru 13% dintre părinți.

Sondaj realizat de organizația ,,Salvați copiii” în luna februarie 2021

Sondajul de opinie realizat de organizația ,,Salvați copiii” s-a derulat online, în februarie 2021, pe un eșantion neprobabilistic, în rândul părinților care au cel puțin un copil în sistemul public de învățământ preuniversitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.