Învățământ Sănătate Știri generale

Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii, fără competenţe în achiziţia de teste non-invazive pentru şcoli

Ministrul Educaţiei a solicitat Ministerului Sănătăţii sprijinul pentru achiziţia de teste non-invazive pentru şcoli. ,,Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical.”, a scris ministrul Cîmpeanu, pe Facebook. ,,Ministerul Sănătăţii nu are cadrul normativ pentru a achiziţiona teste pentru şcoli.”, i-a răspuns Vlad Voiculescu, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Educaţiei a cerut teste non-invazive pentru şcoli, ca urmare a insuccesului folosirii testelor rapide antigen. Sorin Cîmpeanu susţine că, folosindu-se astfel de produse, părinţii îşi vor da acordul mai uşor pentru testarea copiilor. În plus, pentru folosirea testelor non-invazive nu este nevoie de personal de specialitate. Ministrul a explicat că achiziţionarea acestui tip de teste face parte dintr-un set de patru condiţii care, îndeplinite simultan, ar permite reluarea cursurilor fizice pentru toţi elevii, indiferent de scenariul în care se află localităţile. De aceea, ministrul Educaţiei a cerut sprijin din partea Ministerului Sănătăţii.

,,Achiziția acestor teste non-invazive trebuie făcută de entități cu competență în domeniul medical. Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical. De aceea, mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătății) pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România.”, a scris Sorin Cîmpeanu, pe pagina sa de Facebook.

Nici Ministerul Sănătăţii nu are astfel de competenţe, potrivit ministrului Vlad Voiculescu.

,,Ministerul Sănătăţii nu are cadrul normativ pentru a achiziţiona teste pentru şcoli de exemplu, sau pentru orice altă unitate în afară de unităţile din subordine, iar aceste teste constituie cu siguranţă un filtru. Nu e un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul o poate face, evident. Ministerul Sănătăţii, repet, nu are baza legală pentru achiziţionarea testelor pentru şcoli, lucrul acesta este cât se poate de clar şi comunicat şi Ministerului Educaţiei.”, a spus ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.

În luna februarie, însă, la două săptămâni de la redeschiderea şcolilor, Ministerul Sănătăţii s-a implicat în dotarea şcolilor cu teste rapide antigen. Vlad Voiculescu susţinea atunci nevoia creşterii accesului la testare, pentru ,,un control mai bun al procesului epidemiologic”.

,,Ministerul Sănătății s-a asigurat că toate cabinetele medicale școlare din cadrul unităților de învățământ din țară au la dispoziție testele antigen necesare pentru a lua măsurile de prevenție și limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.”, declara ministrul Vlad Voiculescu, pe 26 februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.