Învățământ Sănătate Știri generale

Reacţii după folosirea a 2% dintre testele din şcoli – Ministerul Sănătăţii: Este un număr care nu este neglijabil. Ministerul Educaţiei: Vom propune doar trei condiţii pentru redeschiderea tuturor şcolilor

Ministrul Educaţiei a declarat, duminică, la postul Digi 24, că va propune să se respecte doar trei condiţii pentru redeschiderea tuturor şcolilor cu prezenţă fizică, fără aceea a testării în şcoli. Reacţia lui Sorin Cîmpeanu a venit după ce Ministerul Sănătăţii, prin vocea secretarului de stat Andreea Moldovan, s-a declarat mulţumit de numărul de teste efectuate în şcoli. Ministrul Sorin Cîmpeanu ceruse anterior sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţia de teste non-invazive.

,,Atunci când am spus că este nevoie de testare în şcoli, m-am bazat pe recomandarea Ministerului Sănătăţii. Acum, dacă Ministerul Sănătăţii, care are deplină competenţă pentru a se pronunţa, spune că aceste teste non-invazive nu sunt relevante, cu atât mai bine. Noi ne bazăm pe opiniile specialiştilor din sănătate şi vom propune, din partea Ministerului Educaţiei, să se respecte doar trei condiţii pentru redeschiderea tuturor şcolilor cu prezenţă fizică. Mai exact, respectarea regulilor, e vorba despre distanţarea adecvată, de purtarea obligatorie a măştii, măsuri de igienă şi, de asemenea, de aerisirea spaţiilor, şi aceste reguli se respectă.

A doua condiţie este vaccinarea personalului didactic şi, la momentul acesta, avem aproape 150.000 de angajaţi din învăţământ vaccinaţi, deci aproape 50%. Este o condiţie îndeplinită, şi sperăm, facem tot posibilul să promovăm importanţa vaccinării în rândul personalului din şcoli. Iar a treia condiţie care rămâne este aceea a confirmării ipotezelor epidemiologilor conform cărora, după un vârf pe care îl vom atinge cu privire la rata de infectare în luna aprilie, va urma un trend descendent. Având respectarea regulilor, vaccinare şi trend descendent, dacă testele non-invazive sunt irelevante, atunci Ministerul Educaţiei va propune deschiderea şcolilor cu respectarea acestor trei condiţii.“, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, într-o intervenţie telefonică la postul Digi 24.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că testarea în şcoli este o condiţie strict sanitară şi ţine de sănătate, iar pentru educaţie este important să se reia activitatea în şcoli cu prezenţă fizică. Mesajul ministrului a venit după ce secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldova s-a declarat mulţumită de numărul de teste folosite în şcoli.

,,Nu au fost un milion trei sute de mii, a fost o cifră mai mică. (…) Avem, cred că, 26.000 – 27.000 de teste folosite până în prezent, ceea ce este important dacă ne gândim la numărul total de teste de antigen rapid făcute, deci clar este o proporţie bună. Este un număr de teste care s-au făcut în şcoli care nu este neglijabil.“, a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.

Înainte de redeschiderea şcolilor din 8 februarie, 1.387.100 de teste rapide antigen au fost distribuite, prin direcţiile de sănătate publică, în şcolile din întreaga ţară, potrivit unui document semnat de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Până în prezent, au fost folosite maximum 27.000 de teste, informaţie prezentată de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan. Adică, 1,95% din totalul testelor distribuite în şcoli.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *