Social Știri generale

FILĂ DE ISTORIE | Domeniul regal de la Săvârșin poate fi vizitat, de la 1 mai

O vizită la domeniul regal de la Săvârșin este și o incursiune într-o zonă încărcată de istorie. Aici veți descoperi castelul construit între anii 1650 și 1680, satul regal, care găzduiește amintirile uneia dintre marile pasiuni ale Regelui Mihai, automobilul, și parcul regal, cu frumusețile oferite de fântâna toscană sau de grădina cu trandafiri a Reginei.

,,Primul lucru care îmi vine în minte când vorbesc despre Săvârșin este armonia castelului și a parcului. Proporții frumoase, culori extraordinare, o lumină caldă și plină, spațiu și tihnă. Armonia a fost completată – fără îndoială – de mâna bunicii mele, Regina-Mamă Elena, care a transformat edificiul într-un cămin plăcut, cald și elegant. Pe urmă, există această amprentă istorică de neșters a întregului domeniu. Sute de ani din Evul Mediu și istoria modernă a Europei, într-un loc strâns legat de lumea puterii politice, economice și de efervescența culturală a celor cinci secole din urmă ale continentului.” – Majestatea Sa Margareta a României

Majestatea Sa Margareta a României, savarsinregal.ro

Satul regal cuprinde opt clădiri. Aici veți găsi Muzeul regal al automobilului, înființat la inițiativa Custodelui Coroanei, și atelierul auto al Regelui Mihai. Muzeul găzduiește, printre alte exponate, un Volvo model 1976, singura mașină originală a regelui rămasă din perioada de exil. Pe pereți sunt expuse fotografii cu toate mașinile Regelui Mihai. Tot în satul regal veți descoperi și Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeași cu cea din anii 1940), Casa Tehnică și Magazinul de Suveniruri.

În parcul regal, se găsește Micul Pavilion, cea mai veche clădire de pe domeniu, alături de Grajdul Vechi. Se estimează că a fost construit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Vizitatorii pot descoperi aici și terenul de tenis construit în 1945, despre care Regele Mihai a menționat de mai multe ori, în momentele în care își împărtășea amintirile despre viața de la castel. Fântâna Toscană și Grădina de Trandafiri se numără printre atracțiile domeniului regal de la Săvârșin.

Domeniul Regal de la Săvârșin va fi deschis publicului în perioada 1 mai – 1 octombrie 2021. Va putea fi vizitat în fiecare sâmbătă și duminică, între orele 09:00 și 18:00, în prezența unui ghid. ,,Grupuri organizate pot vizita domeniul și în restul lunilor anului, precum și în alte zile ale săptămânii, dacă solicită în prealabil, pe e-mail sau telefonic, o vizită specială.”, transmite Familia Regală.

Sursa foto: savarsinregal.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.