Sănătate Social Știri generale

INSP: Testele pentru COVID-19 pe bază de salivă nu sunt acceptate în documentele UE. Mai au nevoie de studii

Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, a declarat că testele pentru COVID-19 pe bază de salivă mai au nevoie de studii. Aceasta a explicat, într-o conferință de presă, că testele în cauză, considerate non-invazive, nu sunt acceptate oficial în Uniunea Europeană, unde toate statele trebuie să utilizeze aceleași criterii, care să permită compararea datelor.

,,Tipul de teste și tipul de probă care sunt utilizate în confirmarea unei infecții cu virusul SARS-CoV-2 este o componentă esențială din definiția de caz, nu din metodologia de supraveghere în integralitatea sa. Definiția de caz utilizată în România ține cont de definiția de caz existentă la nivelul tuturor statelor membre UE. Acest lucru se întâmplă pentru că toate datele care sunt colectate la nivel național sunt colectate și la nivelul Uniunii Europene. Un simplu exemplu: acea incidență la 14 zile în baza căreia se decid acele liste de state din zone galbene, roșii, purpurii pleacă de la aceste date care sunt colectate în toate statele membre. Am făcut această precizare pentru a clarifica de ce este nevoie ca la nivelul UE să încercăm să lucrăm cu același limbaj, astfel încât toate statele să utilizeze o definiție unică, care să permită compararea datelor.

Cel puțin deocamdată, la nivelul UE nu s-a produs o modificare a definiției de caz care să ia în calcul tipul de probă salivă. Noi analizăm în acest moment (…), încercând să colectăm informații de la alte state membre. Aceste teste care utilizează ca probă saliva sunt utilizate în câteva state însă deocamdată pentru ca să îndeplinească criteriile de introducere în lista testelor acceptate, criterii care sunt definite în documentele Uniunii Europene, mai au nevoie de studii.”, a declarat directorul Centrului Național de Supraveghere a Bolilor Transmisibile din INSP.

Adriana Pistol a mai explicat că există riscul de a nu putea fi interpretate corect rezultatele, în special în cazul persoanelor care nu au simptome. Acest lucru ar avea consecințe majore, în raport cu măsurile care s-ar lua în baza acelor rezultate, de carantinare, izolare și tratament.

Sursa foto: protejat.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.