Învățământ Social Universitate

IAȘI | Primul ghid de homeopatie veterinară din România a apărut la editura Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”

Primul ghid practic de homeopatie veterinară din România a apărut la editura Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) și este semnat de dr. Irina Elena Lipova, de la Facultatea de Medicină Veterinară, și de dr. Marie-Noëlle Issautier, de la Facultatea de Medicină Veterinară din Lyon, Franța, se arată într-un comunicat remis presei de instituția ieșeană de învățământ superior.

Tehnica terapeutică, aflată la început în țara noastră, este explicată în cele două părți ale ghidului „Homeopatia veterinară”, prima făcând referire la principiile generale, proveniența remediilor, noțiuni utile de știut, ușor de înțeles și memorat, iar a doua parte reunește 50 de situații clinice prezentate sub formă de fișe, unde sunt expuse semnele bolii și avantajele homeopatiei. Situații precum agresivitatea, anxietatea, apetitul capricios, cataracta, cistita, constipația, voma sau tusea la animalele de companie pot fi remediate cu ajutorul homeopatiei, susţin specialiştii.

Absolventă a Facultății de Medicină Veterinară din Iași, doctor în științe medicale, Irina Elena Lipovan își desfășoară activitatea în cadrul disciplinei de Microbiologie, în paralel specializându-se în terapeutica homeopată sub îndrumarea și colaborarea cu dr. Marie-Noëlle Issautier, reputat medic veterinar homeopat francez.

„Există mulți proprietari de animale care nu sunt informați despre existența terapiei homeopate, dar care devin interesați, în momentul în care li se propune și această variantă de tratament, iar unii dintre ei, sceptici sau disperați, vin cu pacientul la tratament homeopat, rămânând uimiți de rezultate. Ne-am propus să prezentăm într-un mod pragmatic, schematizat, câteva situații / simptome în care cititorul, identificându-și pacientul, animalul de companie, să poată administra un tratament homeopat.”, explică dr. veterinar Irina Elena Lipovan.

Homeopatia veterinară a apărut și a evoluat, în strânsă legătură cu homeopatia umană. În Franța, Belgia sau Germania, de exemplu, medicii veterinari utilizează medicamentele homeopate, atât pentru animalele de companie, cât și în creșterea intensivă a animalelor de rentă.

„În cazul din urmă, terapia homeopată este un instrument util, din considerente de limitare (uneori înlocuire) a antibioterapiei, hormonoterapiei. Un grup aparte de situații, la animalele de companie, este reprezentat de tulburările de comportament, agresivitate, anxietate, gelozie, stereotipii, comportament sexual deviant, depresie, pentru care homeopatia reprezintă o soluție dovedită clinic, rezultatele obținute fiind deosebit de apreciate de proprietarii de animale.”, a mai precizat dr. veterinar Irina Elena Lipovan.

Sursa foto: USAMV Iaşi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.