Știri generale

KLARMEDIA | Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, cei mai vizibili membri ai cabinetului, în luna martie

Prim-ministrul Florin Cîţu şi miniştrii Vlad Voiculescu, Sorin Cîmpeanu şi Raluca Turcan s-au clasat, în luna martie, pe primele locuri în topul vizibilității, la fel ca în primele două luni ale anului. Pe poziţia a cincea a urcat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, în locul lui Dan Barna. Datele rezultă din Barometrul vizibilităţii miniştrilor, o analiză realizată de news.ro şi agenţia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise şi online.

 1. Florin Cîțu – 44.531 de referiri în presă
  Vârful a fost înregistrat în zilele de 3, 10 şi 26 martie. Ziua de 3 martie a fost marcată de tragedia de la Oneşti, din 1 martie, când un bărbat a ucis doi munictori în apartamentul pe care îl revendica, a fost prima zi după ce bugetul de stat pe 2021 a fost votat în Parlament, dar şi ziua unei şedinţe de Guvern în urma căreia au fost numiţi în funcţii peste 100 de prefecţi şi subprefecţi şi au fost anunţate şi alte decizii, precum şi ziua în care prim-ministrul a acordat un interviu. O altă zi în care au fost înregistrate numeroase referiri la premier a fost 10 martie, o zi cu o nouă şedinţă de Guvern, în care a fost prelungită starea de alertă, iar restricţiile de circulaţie au fost instituite de la ora 22:00 şi în care premierul a primit raportul Corpului de Control în urma incendiului de la Institutul ,,Matei Balş”. De asemenea, perioada era marcată şi de publicarea de către ministrul Sănătăţii a datelor referitoare la vaccinare. Ziua de 26 martie, o altă zi în care prim-ministrul a avut o prezenţă notabilă în presa scrisă şi în online, a fost ziua protestului sindicaliştilor de la Metrorex, care au blocat circulaţia metroului, dar şi ziua premergătoare restricţiilor de circulaţie şi a închiderii magazinelor de la 18:00 în Bucureşti.
 2. Vlad Voiculescu – 18.473 de referiri
  Vârful a fost atins în zilele marcate de scandalul publicării datelor referitoare la vaccinare, dar şi al informaţiilor referitoare la vaccinări peste rând şi la statutul special al centrelor de vaccinare ale MApN. O altă zi a fost cea în care Vlad Voiculescu a susţinut, după mai mult timp, o conferinţă de presă.
 3. Sorin Cîmpeanu – 13.696 de referiri
  Cele mai numeroase fereriri în presă au fost înregistrate în perioada 23 – 25 martie, marcată de discuţiile despre vacanţa de primăvară prelungită, despre examenele naţionale și despre creşterea numărului cazurilor de COVID-19 în rândurile profesorilor şi elevilor.
 4. Raluca Turcan – 9.150 de referiri
  Vârfurile au fost înregistrate în 11 martie, când a susţinut o conferinţă de presă şi a prezentat proiectul referitor la interzicerea cumulului pensiei cu salariul şi la condiţiile rămânerii în activitate şi după împlinirea vârstei de pensionare, şi în 19 martie, zi care a urmat unui interviu în care ministrul a vorbit despre instituţii unde angajaţii au venituri nete de 50.000 de lei pe lună, despre un pensionar la stat cu pensie de 39.000 de lei şi în care a vorbit despre deficitul din sistemul public de pensii. O altă zi cu vârf de vizibilitate a fost 31 martie, marcată de scandalul fotografiilor în care Raluca Turcan, ministrul Muncii, a fost suprinsă fără mască.
 5. Lucian Bode – 9.143 de referiri
  Ministrul Afacerilor Interne a înregistrat un număr aproape dublu de referiri în presă față de lunile precedente și a urcat, astfel, de pe poziția 8, pe 5, detronându-l pe viceprim-ministrul Dan Barna.
  Vârfurile de vizibilitate au fost în 3 şi 4 martie, în urma crimelor de la Oneşti, a scandalului poliţiştilor de la Secţia 16 care au reţinut abuziv şi au torturat doi bărbaţi care le-au reproşat că nu poartă masca de protecţie şi a scandalului descinderii pentru pecheziţii la o adresă greşită. O altă zi a fost 22 martie, când au fost numeroase discuţii legate de măsurile în cazul restaurantelor şi cluburilor care nu respectă restricţiile şi pentru care amenda s-a dovedit o măsură insuficientă.
 6. Dan Barna – 6.993 de referiri
  Cele mai multe referiri au fost în 3 martie, în contextul votului asupra bugetului de stat pe 2021, şi al discuţiilor cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Declaraţiile din 30 martie în care a calificat drept manifestări huliganice din registrul fascist violenţele din centrul Capitalei, de la finalul protestelor faţă de restricţiile impuse în contextul pandemiei, i-au adus mai multe menţiuni în presa scrisă şi online.
 7. Cătălin Drulă – 6.374 de referiri
  În lunile anterioare, ministrul Transporturilor se clasa pe pozițiile 9 și 10. În martie, vizibilitatea sa a fost dată de declaraţiile referitoare la Metrorex şi la rezultatele controlului făcut la companie, de reacţiile provocate de protestul sindicaliştilor de la metrou care a blocat circulaţia în Bucureşti, precum şi de anunţuri referitoare la infrastructura feroviară şi rutieră.
 8. Stelian Ion – 4.823 de referiri
  Ministrul Justiției a avut vizibilitate mai mare în perioada 4 – 5 martie, marcată de reacţiile la decizia de respingere a redeschiderii dosarului 10 august, când ministrul a organizat şi o conferinţă de presă. O altă zi în care Stelian Ion a beneficiat de vizibilitate a fost 24 martie, când discuţiile din spaţiul public au fost concentrate pe desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi pe avizul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraţilor.
 9. Claudiu Năsui – 3.874 de referiri
  Vârful a fost atins în perioada 15 – 19 martie, când Senatul a respins moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului şi în care acesta a anunţat depunerea proiectului de instituire a Registrului lucrătorilor Securităţii, care prevede că autorităţile şi instituţiile au dreptul de a fi informate în legătură cu existenţa sau inexistenţa calităţii de lucrător al Securităţii a rudelor de până la gradul al III-lea pentru persoanele care ocupă funcţii şi demnităţi precum preşedintele României, parlamentar, membru al Guvernului, Avocatul Poporului şi primar.
 10. Adrian Oros – 3,562 de referiri
  Vârfurile au fost în 18 martie, când ministrul a avut o conferinţă de presă şi în care a avut o dispută cu PSD pe tema legii privind tranzacţionarea terenurilor agricole, în 29 martie, când Camera Deputaţilor a dezbătut moţiunea simplă împotriva sa intitulată „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător: ministrul Adrian-Nechita OROS!”, şi în 31 martie, când moţiunea a fost respinsă.
 11. Tanczos Barna – 3.287 de referiri
  Vârfurile s-au înregistrat în 10, 23 şi 24 martie, marcate de suspiciunile de poluare a lacului IOR, de anunţurile referitoare la Programul Rabla şi la Vinerea Verde, precum şi de declaraţii ale ministrului referitoare la prezenţa urşilor în localităţi sau pe pârtiile de schi şi la modul în care a fost gestionată situaţia, dar şi de prezenţa ministrului, alături de preşedinte şi de premier, la acţiunea de împădurire de la Dăbuleni.
 12. Hunor Kelemen – 2.957 de menţiuni
  Cele mai numeroase mențiuni au fost în intervalul 7 – 11 martie, când a acordat interviuri. A abordat teme precum tăierea sporurilor pentru bugetari, guvernare, relaţiile din coaliţie și Avocatul Poporului.
 13. Cristian Ghinea – 2.162 de menţiuni
  Vârful a fost atins în zilele de 9, 17 şi 18 martie, când a prezentat în Comisia pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaţilor stadiul şi componentele principale ale Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, când la Palatul Cotroceni au avut loc discuţii pe acest subiect, iar planul a fost discutat în primă lectură în Guvern şi prezentat ulterior de ministru.
Barometrul vizibilității miniștrilor, luna martie – Klarmedia și news.ro

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a coborât câteva poziții în top. Zilele cu vizibilate pentru acesta au fost la debutul campaniei Vinerea Verde, când a făcut declaraţii referitoare la Strategia energetică şi când a participat la videoconferinţa news.ro pe tema energiei.

Miniştrii Attila Cseke, Bogdan Aurescu, Carol-Eduard Novak, Nicolae Ciucă, Bogdan Gheorghiu și Alexandru Nazare au între 1.000 şi 2.000 de referiri. Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, a înregistrat sub 1.000 de referiri în presă. Acesta s-a situat, la fel ca la ediţiile precedente ale Barometrului vizibilităţii, pe ultima poziţie a clasamentului.

Sursa foto: news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.