Eveniment Învățământ Știri generale

14:00 Klaus Iohannis, ședință la Palatul Cotroceni cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Președintele Klaus Iohannis va avea o ședință de lucru, joi de la ora 14:00, la Palatul Cotroceni, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale. Discuția are loc în contextul disputei dintre ministrul Educației și cel al Sănătății, în privința testelor non-invazive.

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au puncte de vedere diferite în privința folosirii în școli a testelor de salivă, non-invazive. Sorin Cîmpeanu a cerut, la propunerea premierului Florin Cîțu, ca aceste teste să poată fi utilizate, în schimbul testelor antigen rapide, după eșecul programului de testare. Potrivit datelor recente, de la redeschiderea școlilor, s-au folosit doar 26.000 – 27.000 de teste, din cele peste un milion puse la dispoziția unităților de învățământ.

Ministrul Educației a explicat că sunt două impedimente majore în privința acestor teste. În primul rând, nu există suficient personal de specialitate care să le poată utiliza. ,,Doar 18% din școli au cabinete medicale școlare. În aceste cabinete medicul vine prin rotație. Nu există o disponibilitate continuă. Unde nu sunt cabinete medicale nici nu are rost să fie păstrate testele că nu are cine să le facă.”, a spus Cîmpeanu, la postul Digi 24. Al doilea impediment este că mare parte dintre părinți nu-și dau acordul pentru testare, deoarece consideră testele antigen rapide ca fiind invazive.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății a transmis, inițial, că nu are competențe pentru a achiziționa testele non-invazive pentru școli. Ulterior, a revenit și a precizat, prin vocea unui reprezentant al INSP, că testele de salivă nu sunt acceptate în documentele Uniunii Europene. La câteva ore distanță, vicepremierul Dan Barna a afirmat că Guvernul ar putea să-și dea acordul pe folosirea testelor de salivă în școli, dacă vor fi validate de INSP.

Citește și:

Ministerul Educației lansează campania națională ,,Vaccinare și testare pentru învățare!”

Reacţii după folosirea a 2% dintre testele din şcoli – Ministerul Sănătăţii: Este un număr care nu este neglijabil. Ministerul Educaţiei: Vom propune doar trei condiţii pentru redeschiderea tuturor şcolilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.