Eveniment Învățământ Știri generale

14:00 Klaus Iohannis, ședință la Palatul Cotroceni cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Președintele Klaus Iohannis va avea o ședință de lucru, joi de la ora 14:00, la Palatul Cotroceni, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale. Discuția are loc în contextul disputei dintre ministrul Educației și cel al Sănătății, în privința testelor non-invazive.

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au puncte de vedere diferite în privința folosirii în școli a testelor de salivă, non-invazive. Sorin Cîmpeanu a cerut, la propunerea premierului Florin Cîțu, ca aceste teste să poată fi utilizate, în schimbul testelor antigen rapide, după eșecul programului de testare. Potrivit datelor recente, de la redeschiderea școlilor, s-au folosit doar 26.000 – 27.000 de teste, din cele peste un milion puse la dispoziția unităților de învățământ.

Ministrul Educației a explicat că sunt două impedimente majore în privința acestor teste. În primul rând, nu există suficient personal de specialitate care să le poată utiliza. ,,Doar 18% din școli au cabinete medicale școlare. În aceste cabinete medicul vine prin rotație. Nu există o disponibilitate continuă. Unde nu sunt cabinete medicale nici nu are rost să fie păstrate testele că nu are cine să le facă.”, a spus Cîmpeanu, la postul Digi 24. Al doilea impediment este că mare parte dintre părinți nu-și dau acordul pentru testare, deoarece consideră testele antigen rapide ca fiind invazive.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății a transmis, inițial, că nu are competențe pentru a achiziționa testele non-invazive pentru școli. Ulterior, a revenit și a precizat, prin vocea unui reprezentant al INSP, că testele de salivă nu sunt acceptate în documentele Uniunii Europene. La câteva ore distanță, vicepremierul Dan Barna a afirmat că Guvernul ar putea să-și dea acordul pe folosirea testelor de salivă în școli, dacă vor fi validate de INSP.

Citește și:

Ministerul Educației lansează campania națională ,,Vaccinare și testare pentru învățare!”

Reacţii după folosirea a 2% dintre testele din şcoli – Ministerul Sănătăţii: Este un număr care nu este neglijabil. Ministerul Educaţiei: Vom propune doar trei condiţii pentru redeschiderea tuturor şcolilor

Related Posts

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *