Social Știri generale Universitate

SUCEAVA | Universitatea „Ștefan cel Mare”, în Topul Internațional al Universităților privind cercetarea, inovarea și impactul social – SCImago Institutions Rankings 2021

Calitatea și dinamica activității de cercetare din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) se bucură de o nouă certificare pe plan internațional. Ediția 2021 a Clasamentului SCImago Institutions Rankings plasează universitatea suceveană pe locul 11 în România, la egalitate cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași și Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iași, în urcare cu trei locuri prin comparație cu ediția precedentă. USV a urcat, de asemenea, cu un loc și în clasamentul dedicat universităților din Europa de Est, situându-se pe locul 113 (față de 114, anul trecut), un total de 414 universități fiind ierarhizate în acest an, se arată într-un comunicat remis presei.

O analiză a clasamentului la nivelul României reliefează faptul că Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava are rezultate deosebite și se situează pe o poziție superioară, performanță realizată cu un corp profesoral semnificativ mai mic, din punct de vedere numeric, prin comparație cu universități mai mari din România, care se clasează pe poziții inferioare. Acest aspect certifică atât valoarea resursei umane, cât și înalta calitate a cercetării și aprecierea acesteia în comunitatea academică internațională.

De asemenea, pe o analiză în clasamentul defalcat pe domenii, la nivel național, se remarcă poziționarea onorantă a USV între universitățile din România:
– locul 5 în domeniul Științe biologice și Agricultură precum și în domeniul Economie, Econometrie și Finanțe;
– locul 6 în domeniul Inginerie, în domeniul Știința calculatoarelor, în domeniul Chimie și în cel al Științei mediului;
– locul 8 în domeniul Științe sociale și în domeniul Matematică;
– locul 11 în domeniul Științele pământului.

În clasamentul SCImago figurează doar universitățile și instituțiile de învățământ superior care îndeplinesc criteriile minimale în ceea ce privește numărul de lucrări științifice publicate în baza de date Scopus. Cele trei seturi de indicatori care stau la baza metodologiei de evaluare au următoarea pondere: 50% indicatorii de cercetare, 30% indicatorii de inovare și 20% impactul social.

Această nouă plasare onorantă a universității sucevene în topul celor mai performante universități la nivel internațional confirmă progresul constant înregistrat de USV în ultimii ani. Acest fapt este reflectat și în alte evaluări realizate recent de organisme internaționale specializate în clasificarea instituțiilor de învățământ superior, dintre care amintim aici QS University Rankings 2021, în care USV s-a clasat pe poziția a 10-a între universitățile din România.

Universități românești, în Topul Internațional al Universităților – SCImago Institutions Raking 2021

Sursa foto: facebook.com / Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.