Învățământ Știri generale

Sorin Cîmpeanu: Cine ia 10 își poate alege să conducă orice școală din România

Candidații care obțin nota maximă la concursul pentru directori, o testare care se va asemăna rezidențiatului, vor putea să-și aleagă școala pe care să o conducă. Mesajul a fost transmis de ministrul Educației, în timpul unei noi conferințe din cadrul campaniei ,,Vaccinare și testare pentru învățare”, la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul”.

Ministrul Educației a declarat că, pentru a obține un post de director de școală, va fi organizat un concurs pe modelul examenelor naționale. ,,Vor fi trei secțiuni, de la abilități cognitive până la abilități manageriale.”, a explicat ministrul, care a precizat că vor fi lansate consultări și că sunt luate în discuție două idei.

,,Finalizăm selecția la nivelul primei etape pe modelul rezidențiatului: cine a avut 10, își alege orice școală din România, cine are 9,99, 9,98, numărul de întrebări va fi mare și timpul de răspuns va fi scurt în așa fel încât diferențele vor facilita o ierarhizare eliminând pe cât posibil… nu pot să anticipez situațiile în care sunt discuții la medii egale. Deci prima variantă ar fi ca în ordinea descrescătoare a mediilor să își manifeste opțiunea: unde, în ce școală, în ce localitate.

Toți cei care au luat peste nota minimă, 7 spre exemplu, să-și manifeste opțiunile și în cazul în care pentru o anumită școală sunt mai multe opțiuni, atunci să mergem către etapa a II-a în care, nu știu să vă spun ponderile, dar știu cine ar putea fi reprezentat în aceste comisii alături de reprezentanții inspectoratelor școlare, iar concursurile pentru inspectoratele școlare vor fi organizate după cele de director, se ia de la bază… am stat să mă gândesc, știți că în 2015 am organizat concursurile pentru inspectorate și mai apoi pentru directori de școală și mai apoi m-am gândit „dar de ce?”.„, declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a mai spus că examenul pentru directori ar trebui organizat înainte de începerea anului școlar 2021 – 2022. O variantă ar fi luna iulie, pentru a nu fi afectată perioada concediilor dascălilor din august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.