Învățământ Știri generale

BACĂU | Facultatea de Litere de la Universitatea „Vasile Alecsandri” a organizat Conferinţa Internaţională „Forme discursive. Memorie și identitate”

Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău a organizat, în perioada 15 – 16 aprilie 2021, Conferinţa „Forme discursive. Memorie și identitate”. Evenimentul a reunit manifestările ştiinţifice organizate de grupurile de cercetare din cadrul Centrului de cercetare INTERSTUD (ESPACES DE LA FICTION, LOGOS, CULTURAL SPACES, GASIE) şi CETAL. La conferinţă au participat peste 70 de profesori şi cercetători de la universităţi, centre şi institute de cercetare din Franţa, Italia, Spania, Belgia, Algeria, Croația, Muntenegru, Turcia, Kârghâstan, Republica Moldova și România.

Conferinţa a fost organizată în colaborare cu Universitatea din Lorena, Centrul de cercetare pentru medieri, Universitatea Bordeaux 3, Universitatea Pasquale Paoli din Corsica (Franța), Universitatea din Messina (Italia), HELMO / ESAS, (Belgia), Universitatea Atatürk, Erzurum (Turcia), Universitatea kârghâzo-turcă din Manas (Kârgâzstan), Universitatea de Stat din Moldova, Agenția Universitară Francofonă și Asociația pentru Dezvoltarea Francofoniei, Bacău  (România). Mulțumim tuturor colaboratorilor noștri care au făcut posibilă organizarea acestei ediții și care prin dialogul constructiv au contribuit la reconfigurarea identității din perspective multiple.”, a transmis conf.univ.dr. Brîndușa-Mariana Amălăncei, decanul Facultății de Litere, prin intermediul unui comunicat de presă.

Cele două prezentări în plen susținute de prof.univ.dr. Luminița Roșca, de la Universitatea din București, și conf.univ.dr. Pierre Morelli, de la Universitate Lorraine, Franța, au introdus participanții în problematica construcției simbolice a realității regăsite în memorii și jurnale, cât și în ceea ce privește consolidarea identității prin raportare la teritoriul de apartenență.

Pentru a cerceta diferitele modalități de structurare și construire a identităților conferinţa a fost concepută pe şase secţiuni:
– Patrimoniu și patrimonializare;
– Minorități în mass-media: mize, realități și perspective;
– Forme noi de expresie în discursul literar și non-literar;
– Discursul memorialistic și literatura subiectivă;
– Ficțiune și memorie colectivă;
Construcții identitare și forme de comunicare.

Conferința a avut loc online pe platforma Microsoft Teams a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău.

Sursa foto: site-ul Universității „Vasile Alecsandri” Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.