Sănătate Social Știri generale

BACĂU | În județul Bacău sunt doar 21 de medici specializați în medicina școlară

Medicina școlară este cel mai slab reprezentat sector din sistemul de sănătate. Potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Bacău, în județ sunt doar 21 de medici din această specialitate.

Conform legislației în vigoare, un medic școlar ar trebui să supravegheze, din punct de vedere al sănătății, un număr de 2.500 elevi, iar un asistent medical, 800 de elevi. Din evidențele Direcției de Sănătate Publică, din cei 21 de medici de medicină școlară de la nivelul județului, în municipiul Bacău sunt 14, în Onești trei, în Moinești trei și în Comănești unul.

De cealaltă parte, conform unei raportări a Prefecturii Bacău, în județ sunt 86 de asistenți medicali în cabinetele școlare și 11 asistenți medicali în tot atâtea cabinete școlare stomatologice. Toate aceste cadre medicale trebuie să asigure, în această perioadă de pandemie, și activități de monitorizare și triaj epidemiologic în unitățile de învățământ.

Potrivit Ordinului MS Nr. 761/5675 din 31 iulie 2012, normarea personalului medical din unităţile de învăţământ se realizează după cum urmează:

În grădiniţe
a) grădiniţe cu program normal (8:00 – 12:00) – 100 de preşcolari (5 grupe)/unitate: 1/2 normă post asistent medical/unitate și 1/4 normă post medic/unitate;
b) grădiniţe cu program prelungit:
grădiniţe cu mai puţin de 100 de preşcolari (1 – 5 grupe)/unitate: un post asistent medical/unitate și 1/4 normă post medic/unitate;
– grădiniţe cu mai mult de 100 de preşcolari/unitate: două posture de asistent medical (asigurare în două ture) și 1/4 normă post medic/unitate;
c) grădiniţele cu program săptămânal:
– grădiniţe cu mai puţin de 60 de preşcolari/unitate: 3 norme post asistent medical/unitate (o asistentă medicală în tura I, o asistentă medicală  în tura II şi o asistentă medicală în tura III); 1/4 normă post medic/unitate;
– grădiniţe cu mai mult de 60 de preşcolari/unitate:  4 norme post asistent medical/unitate (două asistente medicale în tura I, o asistentă medicală în tura II şi o asistentă medicală în tura III); 1/4 normă post medic/unitate.

În școli
a) şcolile cu mai puţin de 100 de elevi/unitate: 1/2 normă post asistent medical;
b) şcolile cu 101 – 999 de elevi/unitate: o normă post asistent medical;
c) şcolile cu mai mult de 1.000 de elevi/unitate: două norme post asistent medical (un asistent medical/tură);
d) şcolile cu mai puţin de 300 de elevi/unitate: 1/4 normă post medic;
e) şcolile cu 301 – 999 de elevi/unitate: 1/2 normă post medic;
f) şcolile cu mai mult de 1.000 de elevi/unitate: o normă post medic;
g) şcoli cu mai mult de 2.500 de elevi/unitate: o normă post medic dentist și o normă post asistentă medicală de stomatologie.

În unităţi de învăţământ superior (universități):
a) unităţi de învăţământ cu mai mult de 3.000 de studenţi: o normă post medic;
b) unităţi de învăţământ cu mai mult de 1.500 de studenţi: o normă post asistentă medicală;
c) unităţi de învăţământ cu mai mult de 2.500 de studenţi: o normă post medic dentist;
d) unităţi de învăţământ cu mai mult de 2.500 de studenţi: o normă post asistentă medicală de stomatologie.

Numai în municipiul Bacău sunt în total aproximativ 29.100 de preșcolari și elevi, dintre care:
– nivel preșcolar, 4.400 (aprox. 16.100 total județ);
– nivel primar, 7.500 ( aprox. 30.500 total județ);
– nivel gimnazial, 5.000 (aprox. 25.000 total județ);
– nivel liceal, 10.100 (aprox. 20.000 total județ);
– nivel professional, 1.400 (aprox. 2.500 total județ);
– nivel postliceal, 700 (aprox. 2.500 total județ).

Cine va face testele rapide în școli

Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar din Ministerul Educaţiei Sorin Ion a declarat că una dintre cele mai mari probleme în toată ţara este lipsa cadrelor medicale în şcoli, mai ales în mediul rural, ceea ce face inclusiv ca utilizarea testelor rapide de depistare a virusului SARS-CoV-2 să fie foarte redusă în școli.

,,Există bază legală ca în fiecare localitate unul dintre medicii de familie să preia sarcina de medic şcolar, încheind un contract cu primăria. Dacă există dorinţă, problema aceasta s-ar putea rezolva în multe situaţii. Ştiu însă că există şi localităţi din ţară unde nu există niciun medic de familie, iar acolo nu ştiu ce soluţii am putea găsi. Ne-am bucura dacă în urma campaniei noastre am putea obţine un rezultat şi în această zonă.”, a spus secretarul de stat Sorin Ion, în timpul conferinței de la Timișoara de lansare a campaniei naţionale de informare ,,Vaccinare şi testare pentru învăţare”, lansată de Ministerul Educaţiei.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *