Liceu Social Știri generale

GIURGIU | Program de educație vizuală pentru liceeni

Liceenii din Giurgiu pot participa, în luna iunie, la EduDOC, un program de educație vizuală și un proiect al casei de producție The L Studio. Inițiativa a pornit de la acțiunea mai multor tineri, elevi ai Liceului Teoretic „Nicolae Cartojan” din Giurgiu. În urmă cu cinci ani, aceștia au organizat un flashmob în fața cinematografului închis din oraș, pentru a atrage atenția asupra nevoii de a avea o sală pentru proiecția filmelor.

20 de elevi din clasele a X-a și a XI-a de la liceul ,,Tudor Vianu” au fost selectați pentru a participa la un workshop de storytelling vizual, care îi va provoca, în primul rând, să fie creativi, și la un atelier de fakenews, care le va antrena gândirea critică. Atelierul de film va fi susținut de Cristina Haneș, regizoare de film, premiată pentru cel mai bun scurtmetraj la Locarno, în 2017, și de Dragoș Apetri, monteur de film, cu o nominalizare pentru cel mai bun montaj, la premiile GOPO 2019. Elevii vor fi instruiți să depisteze știrile false de Ionuț Codreanu, analist media la ActiveWatch.

Pe lîngă atelierele organizate, în fiecare zi a săptămânii vor fi proiectate calupuri de scurtmetraje documentare realizate de tineri cineaști români. O parte dintre filme sunt produse în cadrul workshopului de film documentar Aristoteles Workshop, creat în 2006 și ajuns la cea de-a 14-a ediție. Alte pelicule vor fi fi selectate în urma unui concurs adresat studenților de la facultățile de profil cinematografic din țară. Apelul concursului va fi lansat în luna mai, iar câștigătorii vor fi invitați la Giugiu să își prezinte filmele și să discute cu publicul.

Documentarele istorice ,,Maria, Inima României” și „Războiul Regelui”, producător executiv John Florescu, producător asociat Dan Drăghicescu, o producție Chainsaw Film Productions, se numără printre filmele documentare românești de lungmetraj care vor fi proiectate în cadrul evenimentului. Alegerea a fost făcută cu ocazia anului Centenar de la nașterea MS Regele Mihai 1921 – 2021.

La proiecțiile de film, accesul pentru liceenii din oraș este gratuit în limita locurilor disponibile, în funcție de situația pandemică și de restricțiile în vigoare. Proiectul se va desfășura în luna iunie, imediat după încheierea
anului școlar. La final se va realiza un film de prezentare al programului și o expozitie foto. În cadrul expoziției vor fi proiectate și minidocumentarele realizate de elevii participanți la ateliere. Fotografiile vor fi donate liceului, împreună cu numeroase colecții de reviste de știință și artă pentru biblioteca liceului.

Sursa foto: facebook.com / EduDOC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.