Eveniment Știri generale

Astronautul Michael Collins, membru al echipajului Apollo 11, care a efectuat cea mai importantă misiune pe Lună din istorie, a murit la vârsta de 90 de ani

Michael Collins, membru al misiunii Apollo 11, singurul component al echipajului care nu a călcat pe Lună, a încetat din viață miercuri, a anunțat familia sa într-un comunicat. Astronautul suferea de o boală incurabilă. ,,Houston, văd lumea prin hubloul meu!”, a fost mesajul transmis de Collins în timpul zborului istoric.

,,Cu părere de rău împărtășim că iubitul nostru tată și bunic a murit astăzi, după o luptă curajoasă cu cancerul. Și-a petrecut ultimele zile liniștit, alături de familia sa. Mike s-a confruntat mereu cu provocările vieții cu grație și smerenie, și a făcut față provocării sale finale, în același fel. Ne va lipsi teribil. Și totuși știm cât de norocos s-a simțit Mike că a trăit viața pe care a trăit-o. Îi vom onora dorința de a sărbători acea viață, nu de a jeli. Haideți să ne amintim cu bucurie de spiritul său ager, de perspectiva sa înțeleaptă, câștigate atât privind Pământul din spațiu, cât și privind apele calme de pe puntea bărcii sale de pescuit.„, a transmis familia lui Michael Collins.

,,Dragă Mike, oriunde ai fost sau vei fi, vei avea întotdeauna focul care să ne poarte cu îndemânare spre noi culmi și spre viitor. O să ne fie dor de tine. Odihnește-te în pace.„, a fost mesajul emoționant transmis de fostul său coleg de echipaj Buzz Aldrin, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Neil Armstrong, Michael Collins, Buzz Aldrin – facebook.com / Buzz Aldrin

,,Deplângem trecerea în neființă a astronautului Michael Collins, membru Apollo 11, care a pilotat prima călătorie a omenirii pe suprafața unei alte lumi. Un adept al explorărilor, Collins a inspirat generații întregi, iar moștenirea sa ne propulsează mai departe în cosmos”, au transmis și reprezentanții Administrației Naționale a Aeronauticii și Spațiului (NASA), agenția spațială americană.

Michael Collins a făcut echipă, în misiunea istorică Apollo 11, cu Neil Armstrong, primul om care a pășit pe suprafața Lunii, și Buzz Aldrin. Pe 20 iulie 1969, ziua istorică pentru omenire în misiunea de cucerire a spațiului, Collins a fost singurul astronaut al echipajului care nu a călcat pe satelitul natural al Pământului. El a rămas pe orbita Lunii și a avut misiunea ulterioară de a aduce echipajul în siguranță pe Terra. Pentru pilotul modulului de comandă, locul în care se afla i-a permis să admire imaginea impresionantă a Lunii și frumusețea îndepărtată a Pământului.

,,Când am plecat în spaţiu şi am văzut-o, oh, ce sferă impunătoare! Soarele era în spatele ei, deci era iluminată de un cerc auriu care făcea craterele să pară cu adevărat stranii, din cauza contrastului dintre cea mai albă nuanţă de alb şi cea mai neagră tuşă de negru. Dar, oricât de splendidă şi de impresionantă era, nu a însemnat nimic în raport cu ceea ce vedeam prin celălalt hublou. Acolo, se afla acel mic bob de mazăre de mărimea unui vârf de deget, un lucru mic, dar magnific, ascuns în catifeaua neagră a restului Universului. I-am transmis centrului de control <<Houston, văd lumea prin hubloul meu>>”, a declarat Michael Collins, în 2019.

După revenirea pe Pământ, Collins a părăsit NASA destul de repede, la fel ca foștii săi colegi de echipaj. A devenit, pe rând, consultant, secretar de stat adjunct și președinte al Muzeului Național al Aeronauticii și Spațiului din Washington. Michael Collins a scris mai multe cărți despre misiunile spațiale.

Sursa foto: NASA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.