Învățământ Știri generale

PNRR | Educația primește 4,1 mld. de euro. 12,67% din suma totală alocată României, pentru programul România educată

Educația primește, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 4,1 miliarde de euro. În dreptul programului România educată sunt trecute 3,7 miliarde, adică 12,67% din totalul alocat României, conform declarațiilor făcute de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la postul Digi 24.

Ministrul Educației a explicat că, la suma de 3,7 miliarde, care este alocată programului România educată, i se adaugă peste 400 de milioane. Acești bani sunt destinați tot investițiilor din educație.

,,Mai există 405 milioane, adică 0,4 miliarde, peste 3,7 miliarde, care sunt mutate pe o altă linie de finanțare, tot la educație. E vorba de investiții în infrastructura de educație. Renovation Wave Fund este o altă linie de finanțare, care nu este sub România educată, dar este vorba de 405 milioane care se folosesc din PNRR pentru refacerea infrastructurii școlare, clădirile școlare. (…) Universitățile au 16% din bugetul alocat educației.„, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a arătat și care au fost sumele negociate și care este pierderea care poate fi contorizată în dreptul alocării pentru educație.

,,În urmă cu jumătate de an, a fost lansată prima variantă a PNRR, în care educația avea 1,05 miliarde. După ce s-a instalat acest guvern, cu bune și cu rele, am avut 4,4 miliarde. 4,4 miliarde din 42 de miliarde, pentru că România a decis să supracontracteze, să ofere mai multe proiecte decât știa că are bani la dispoziție, care erau 29,2 miliarde. (…) Sigur că de la 42, când reduci la 29,2, reduci de la toate domeniile. Iar educația, într-adevăr, a avut o reducere de la 4,4 miliarde la 4,1 miliarde.„, a mai explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la postul Digi 24.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.