Social Știri generale Universitate

IAȘI | Cheia succesului unor tineri absolvenți ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară

Tot mai mulți tineri aleg să investească în comunitățile din care provin, apelând la finanțare europeană pentru a dezvolta afaceri cu produse ecologice. Gustul copilăriei regăsit în legume sănătoase, gustoase și parfumate reprezintă punctul de plecare în cazul a doi tineri, Anca-Elena Ursu și Silviu Fogoroș, absolvenți ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Iași. Ei au amenajat solarii și grădini cu produse ecologice, cu soiuri autohtone și exotice, în localitatea Bogdănița, din județul Vaslui.

Pandemia de COVID-19 nu i-a speriat, ba chiar i-a motivat pe cei doi tineri pentru a depune un proiect în baza căruia au primit finanțare de 15.000 euro. Principiul în care cred acești antreprenori este că alimentația e domeniul esențial pentru dezvoltarea comunității locale și nu numai. Aceștia recunosc că studiile în domeniu îi ajută mult, atât în coordonarea afacerii cât și în obținerea finanțărilor europene, a transmis instituția ieșeană de învățământ superior, într-un comunicat de presă.

„Ferma Ursu este, din punct de vedere juridic, o întreprindere familială, practic împreună cu prietenul meu, inginer horticol, și familia ne ocupăm de o suprafață de aproximativ două hectare, avem două solarii de 270 metri pătrați fiecare și unul de 400 metri pătrați care în prezent este răsadnița. Ferma am înființat-o în 2018, când eram la master și am decis să mă întorc în satul natal unde singura salvare a acestuia este agricultura. Astfel, ne-am decis că trebuie să avem grijă de pământul și resursele noastre. Urmând studiile în domeniu, am avut posibilitatea accesării fondurilor europene mult mai ușor, cu un punctaj maxim. Am reușit să construim două solarii cu banii primiți în prima tranșă, urmând ca a doua tranșă, din cei 15 mii euro, să o primim în toamnă.”, povestește tânăra antreprenoare, absolventă a USAMV Iași.

Livrări la domiciliu, păstrarea legăturii cu fiecare client, implicarea în activități alături de copiii din comunitate sunt câteva dintre activitățile inițiate de cei doi tineri și despre care vorbesc cu mare plăcere.

„Anul trecut am produs 50 mii de răsaduri, iar anul acesta ne-am focusat mai mult pe semințe profesionale. Avem o gamă diversă de la plante aromatice, medicinale, o colecție de tomate de 120 de soiuri românești, la care se alătură 60 de soiuri exotice. Am avut o cerere foarte mare pentru plantele de ceai, fapt care m-a determinat să mă îndrept și către acest segment. În fiecare weekend facem diferite ateliere în solar cu cei doritori. În special ne axăm pe activitățile unde implicăm copii din comunitate. Fac parte din generația tinerilor care s-au întors acasă, după studii, ca să pot dezvolta ceva aici, luând-o de la zero. Nu am renunțat la visul de a avea o fermă și iată că visul meu este real, evoluția fiind vizibilă de la an la an.”, a mai spus absolventa.

Sursa foto: USAMV Iași

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *