Știri generale Universitate

Consorțiul Universitaria salută inițiativa Ministerului Educației de a aloca fonduri speciale pentru activitatea de cercetare

După mesajul transmis de Consiliul Național al Rectorilor, și Consorțiul Universitaria își exprimă mulțumirea față de decizia Ministerului Educației de a susține cercetarea științifică în universitățile din România. ,,Rezultatul acestei măsuri confirmă totodată calitatea cercetării derulate în universitățile din consorțiu”, transmit reprezentanții Universitaria, într-un comunicat.

Redăm mai jos comunicatul de presă integral al Consorțiului Universitaria, semnat de rectorii universităților componente:

Consorțiul Universitaria (Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara) a pledat încă de la înființarea sa pentru implementarea unor măsuri sistemice care să ducă la creșterea recunoașterii și prestigiului universităților românești prin asumarea de către ministerul sau ministerele de resort (educație, cercetare) a unor măsuri care să direcționeze resursele pentru utilizarea lor într-un mod cât mai eficient. În acest context, reprezentanții Consorțiului Universitaria au susținut că activitatea de cercetare este esențială în acest demers și acele universități care au dovedit că au potențial și rezultate în domeniul cercetării trebuie susținute pentru a putea să fie competitive în raport cu cele mai bune universități din lume.

Recenta inițiativă a Ministerului Educației de a finanța cercetarea științifică din învățământul superior în baza unor criterii transparente și obiective este binevenită și trebuie să se permanentizeze pentru a conferi celor mai bune universități din România șanse reale în competiția globală în care sunt angrenate. Aceste criterii aduc o recunoaștere universităților performante din România, universități cu o prezență frecventă în ierarhiile și clasamentele internaționale. Astfel, Ministerul Educației dovedește că stimularea performanței în cercetarea științifică a depășit momentul de a fi doar un deziderat și o sintagmă des întâlnită în sfera decidenților din educație, transformând în practică, pentru prima dată, această idee și transmițând în mod direct aprecierea și recunoașterea performanței.

Prin această măsură, coroborată cu susținerea financiară a domeniilor de studii prezente în cel mai prestigios și cel mai recunoscut ranking academic (ARWU – Academic Ranking of World Universities) precum și a susținerii financiare a universităților membre ale alianțelor europene, comunitatea academică a universităților românești primește un semnal pozitiv care demonstrează că performanța științifică, prezența internațională prin proiecte și publicații în jurnale și reviste de maxim impact științific reprezintă calea spre performanță, spre compatibilizarea cu abordările internaționale din domeniu, iar aprecierea și suportul vor apărea necontenit. Rezultatul acestei măsuri confirmă totodată calitatea cercetării derulate în universitățile din consorțiu, în condițiile în care aproape o treime din fondurile alocate universităților publice din România au fost distribuite către cele cinci universități membre ale Consorțiului Universitaria.

Desigur, criteriile utilizate vor putea să fie armonizate permanent în raport cu criteriile prezente în topurile și rankingurile internaționale, valorile indicatorilor vor putea și ele să fie ajustate după ce vor fi cuantificate rezultatele acestui demers, vor putea de asemenea să fie definite mai clar care sunt cu adevărat domeniile prioritare și dacă atunci când vorbim despre cercetare și calitatea acesteia numărul de studenți la ciclul de licență este sau nu relevant dar, dincolo de aceste detalii, rămâne decizia în sine, acea de a recunoaște că o anume clasă de universități are nevoie de instrumente speciale pentru a se putea dezvolta și a-și atinge potențialul.

Măsura adoptată poate fi apreciată și ca un angajament al susținerii universităților care derulează activități de cercetare cu vizibilitate și impact internațional, cu rezultate apreciate la nivelul comunității științifice mondiale, depășindu-se astfel principiul colectivist al finanțării tuturor universităților românești indiferent de performanța derulată în activitățile de cercetare. Finanțarea îi obligă, deopotrivă, pe beneficiarii acestor fonduri să investească în resursa umană și în măsuri care să contribuie la creșterea competitivității cercetării din învățământul superior românesc, în acord cu standardele internaționale. Nu în ultimul rând apreciem că aceste măsuri vor impacta întregul sistem de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) românesc și va duce la fluidizarea relațiilor dintre universități, institutele naționale de CDI, institutele Academiei Române dar și a companiilor private care derulează activități în domeniul CDI.

Sursa foto: Consorțiul Universitaria

Citește și Consiliul Național al Rectorilor: Salutăm decizia Ministerului Educaţiei de susţinere a cercetării ştiinţifice în universităţile româneşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.