Social Știri generale

BREAKING | Iohannis: E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală. Vom avea o relaxare pas cu pas

Președintele Klaus Iohannis a anunțat eliminarea restricțiilor din acest weekend și o serie de relaxări care vor fi introduse etapizat, în următoarele trei luni. ,,Vom avea o relaxare pas cu pas”, a transmis șeful statului, care a explicat, că din acest weekend, masca nu va mai fi obligatorie în aer liber, cu unele excepții. De asemenea, se elimină restricția circulației pe timp de noapte. Școlile vor funcționa după cele două scenarii în vigoare, sub și peste incidența de 1,5 cazuri la mia de locuitori. Președintele României a pus accent pe importanța vacccinării, pentru implementarea calendarului de eliminare a restricțiilor.

Principalele declarații ale președintelui României, Klaus Iohannis:
– Trebuie să ne fie foarte clar că suntem deja în plină pregătire pentru România post-pandemică. Dacă ne vaccinăm cu toții, pandemia se va reduce și se va termina.
– Nu îmi doresc ca România post-pandemie să fie identică cu cea de dinaintea pandemiei. Am suferit mult, am învățat mult, avem șansa să facem o Românie mai bună.
– E timpul să facem reforme, școli mai sigure, sistem sanitar mai sigur, în care economia crește, în care facem investiții, în care salariile cresc.
– Am avut în ultimele săptămâni o evoluție încurajatoare, numărul de bolnavi a scăzut, a scăzut numărul de persoane la ATI și numărul de decese de COVID-19. Campania de vaccinare a prins viteză, avem zilnic peste 100.000 de persoane vaccinate și am parcurs deja un drum lung, însă e nevoie de mult mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm.
– În ședința de azi am adoptat câteva ținte de vaccinare: la 1 iunie – 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 august – 7 milioane de persoane vaccinate.
– Ne pregătim de relaxare, dar o relaxare precaută, cu un calendar care ne permite să reluăm multe activități. Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul cu acești pași până pe 1 septembrie. Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie rexpectate măsurile în vigoare și să ne vaccinăm.
Din 15 mai se elimină portul măștii la exterior cu câteva excepții: piețele, târgurile, stațiile de transport public. Se elimină și restricțiile de circulație noapte și se elimină restricțiile privind funcționarea magazinelor.
– La nunți, botezuri, mese festive – de la 1 iunie pot participa la exterior maxim 70 de persoane. La interior pot participa maximum 50 de persoane. Dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, dispar restricțiile. În sălile de sport, dacă organizatorul garantează că toți participanții sunt vaccinați, numărul de persoane poate crește.
– La școli, păstrăm normele care țin de rata de incidență. E previzibil ca majoritatea localităților să intre în scenariul verde și majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli. Deci la școli se aplică normele de până acum. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală.

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.