Social Știri generale

Sondaj CURS | 59% dintre români au încredere în campania de vaccinare. 76% sunt de acord cu vaccinarea

59% dintre români sunt de părere că, în prezent, campania de vaccinare se desfășoară bine și foarte bine, potrivit unui sondaj sociologic realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS), la comanda companiei OK Medical. Potrivit rezultatelor studiului, 76% dintre participanți a declarat că s-au vaccinat, sunt înscriși pe o listă de așteptare sau plănuiesc să se înscrie la un centru de vaccinare.

Cercetarea a avut două componente: sociologică și medicală. A fost utilizat un eșantion standard, în care a fost determinată incidența persoanelor care au fost confirmate cu COVID-19, și un subeșantion de 179 dde persoane care au acceptat să fie testate în cadrul studiului.

Potrivit rezultatelor centralizate, 2% dintre participanți aveau COVID-19 la momentul studiului și 27% au avut boala în trecut.

Rezultate sondaj sociologic CURS, la comanda OK Medical

Cercetarea sociologică a arătat că aproape jumătate dintre persoanele care au declarat că au fost testate pozitiv cu COVID-19 au avut boala în ultimul trimestru din 2020. Următoarea perioadă, după numărul de infectări, a fost ianuarie – martie 2021, cu 205 dintre răspunsuri.

Rezultate sondaj sociologic CURS, la comanda OK Medical

Unul din doi români este mulțumit de modul în care se desfășoară campania de vaccinare, iar alte nouă procente susțin că aceasta decurge ,,foarte bine”.

Rezultate sondaj sociologic CURS, la comanda OK Medical

La întrebarea referitoare la vaccin și listele de așteptare, 27% dintre respondenți au precizat că s-au vaccinat, 11% au precizat că se află pe liste de așteptare, iar 38% au afirmat că nu sunt înscrise pe nicio listă, dar că intenționează să facă acest lucru. Doar 22 de procente au declarat că nu se vor vaccina, iar motivul principal este că aceștia consideră că vaccinul nu este sigur.

Rezultate sondaj sociologic CURS, la comanda OK Medical

Participanții la studiu au răspuns și unei întrebări legate de măsurile de protecție impuse de autorități. Potrivit rezultatelor, 84% dintre respondenți sunt de acord cu purtarea măștii în spații închise și doar 45% cred că este o măsură bună ca masca să fie purtată și la exterior. 79% apreciază măsura distanțării fizice și 72% cred că este bine să se facă mai multe teste. Referitor la educație, 69% dintre persoanele care au participat la cercetare nu sunt de acord cu trecerea la învățământul online, în timp ce 21% ar prefera predarea la distanță.

Cercetarea sociologică a fost realizată de CURS, la comanda OK Medical, în perioada 15 – 21 aprilie 2021. Au participat 1.227 de persoane adulte, dintr-un eșantion de tip probabilistic, multistadial, stratificat. Marja de eroare a fost de +/- 2,8% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor a fost față în față, la domiciliul respondenților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.