Știri generale Universitate

BIHOR | Primul festival dedicat muzicii baroce, la Universitatea din Oradea

Universitatea din Oradea organizează primul festival dedicat muzicii baroce, prin Departamentul de Muzică din cadrul Facultăţii de Arte. Evenimentul debutează miercuri, la ora 10:00, cu ,,Happening Baroque”, un spectacol în aer liber, pus în scenă în campusul universității. Prima ediție a festivalului muzicii baroce se desfășoară în perioada 19 – 26 mai.

,,Noi am vrut să-l începem încă de anul trecut, dar a intervenit pandemia. Am gândit un program cât se poate de diversificat, cu interpretare muzicală, artă vestimentară şi o parte ştiinţifică. Aşa am cuprins un happening în aer liber, dacă plouă, în sala de conferinţe a Bibliotecii, un recital de muzică de cameră în Biserica Sf. Ladislau, o conferinţă de specialitate cu un invitat de la Academia de muzică din Cluj-Napoca şi, în final, un concert vocal-simfonic în Catedrala greco-catolică. Mărturisesc faptul că muzica barocă este preferata mea. Este caracterizată prin exactitate, rafinament şi foarte multă profunzime. Este şi motivul pentru care vom interpreta cele două concerte în lăcaşuri de cult.” a declarat Ariadna Mircescu, directorul Departamentului de Muzică, pentru Agerpres.

Sunt implicaţi în festival 14 studenţi de la Muzică, alături de alţi zece studenţi de la specializarea Modă şi Design Vestimentar a Facultăţii de Arte. Lor li se adaugă trei invitaţi, doi studenţi muzicieni şi un cadru universitar, de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca.

În cadrul evenimentului care deschide festivalul, studenţii de la Muzică, îmbrăcaţi în costume baroce, create de studenţii de la Modă, vor interpreta o serie de piese specifice perioadei. Colegii lor creatori de vestimentaţie vor realiza, spontan, costume inspirate din această epocă.

,,Cu ajutorul unor alţi studenţi, manechini, viitorii designeri vor confecţiona, folosind manopere simple, diferite costume de epocă. Va fi o activitate ce le va stimula foarte mult creativitatea. De altfel, ei lucrează deja, sub îndrumarea profesorului coordonator lect. univ. dr. Amalia Judea, la câteva asemenea costume. Ele vor fi expuse, în campus, pe durata desfăşurării acestui happening.”, a precizat Ariadna Mircescu, pentru Agerpres.

Recitalul vocal-instrumental va fi susţinut miercuri după-masă în Biserica romano-catolică “Sfântul Ladislau”, din Piaţa Unirii, de patru tineri muzicieni orădeni şi doi clujeni: Melinda Beres – la vioară, Edit Horvath – pian, împreună cu grupul Carmina Chromatico format din: Valentina Dhembi – soprană, Andrada Ciupeiu – vioară, Ovidiu Iloc – lăută şi Kiss Huba – viola da gamba. În program, lucrări de: G. F. Handel, D. Scarlatti, G. Ph. Telemann, J. S. Bach, J. Dowland.

Joi, 20 mai, de la ora 16:00, cercetătorul ştiinţific conf. univ. dr. habil. Elena-Maria Şorban, de la Academia Naţională de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, va susţine online conferinţa cu titlul ,,Tonalităţile, mijloace de expresie la Bach şi Handel”.

În ultima zi de festival, de la ora 19:30, în Catedrala greco-catolică ,,Sfântul Nicolae” din piaţa Unirii, este programat un concert vocal-simfonic avându-i ca solişti pe Maria Duţu şi Ancuţa Pop-Măslină și dirijori pe Carmen Rus şi Vladimir Agachi.

Intrarea la toate evenimentele este liberă. Cele două concerte – din Biserica Sf. Ladislau şi din Catedrala Sf. Nicolae – vor fi înregistrate şi postate pe pagina de Facebook a Departamentului de Muzică.

Sursa foto: Universitatea din Oradea

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *