Învățământ Știri generale

Ministerul Agriculturii finanțează 56 de licee agricole cu 15 milioane de lei, în 2021

Ministerul Agriculturii va aloca, anul acesta, 15 milioane de lei pentru finanțarea a 56 de licee agricole. În ultimii 20 de ani, unitățile de învățământ care pregătesc viitorii agricultori au avut un parcurs descendent. Multe dintre acestea au dispărut, iar cele care au rezistat au ajuns într-o situație extrem de dificilă. Pentru multe dintre liceele agricole este nevoie urgentă de investiții pentru reamenajare și modernizare.

Sprijinul vine și în contextul în care una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă fermierii români este lipsa forței de muncă. Cadrul legislativ prin care Ministerul Agriculturii va putea finanța liceele a fost elaborat în 2020.

De asemenea, instituția a demarat finanțarea de la bugetul de stat, prin bugetul MADR, a unor investiții specifice pentru liceele tehnologice cu profil preponderent agricol. În același timp, au fost elaborate măsuri pentru includerea liceelor agricole în viitorul Plan Național Strategic PNS 2021 – 2027, astfel încât acestea să poată fi eligibile la finanțare cu fonduri europene.

În anul 2021, au fost alocate 15 milioane lei pentru a declanșa procesul de reamenajare a cantinelor, internatelor, dotarea și amenajarea laboratoarelor de specialitate, precum și modernizarea fermelor didactice.”, a declarat Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

În 2020, doar 4% dintre elevii din Învățământul Profesional și Tehnic erau înscriși la o specializare agricolă, numărul fiind în scădere în ultimii ani, potrivit unei analize realizate de Centrul Român de Politici Europene. Dacă în perioada 2016 – 2017, peste 9.200 elevi erau înscriși la o calificare agricolă în învățământul liceal de zi, în anul școlar curent mai sunt doar 6.886 elevi.

Sursa foto: Ministerul Agriculturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.