Învățământ Știri generale

Ministrul Educației: 3,6 miliarde de euro din PNRR rămân sub tutela proiectului ,,România educată”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis că peste 3,6 miliarde de euro din Planul Național de Rederesare (PNRR) și Reziliență rămân sub tutela proiectului prezidențial ,,România educată”. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), care a fost organizată miercuri 26 mai.

,,Apreciez foarte mult că a existat înțelegere să creștem alocarea educației de la 1 miliard de euro din total PNRR, așa cum am început timid, la ceea ce avem acum, și când spun acum înseamnă acum – acum, în aceste minute, ore, zile, pe masa negocierilor cu Comisia Europeană: 4 miliarde de euro. De la 1 la 4 miliarde de euro. Dintre care pot deja să-mi asum această afirmație cele 3,606 miliarde – având în vedere efervescența negocierilor și ceea ce avem de discutat în Parlament începând cu ora 13:00 e o afirmație curajoasă – dar 3,606 miliarde vor rămâne sub tutela România educată.

Între tradiție, ceea ce știm că înseamnă învățământul superior, ceea ce știm că au universitățile din perspectiva prestigiului și viitor, în contextul acesta, partea de digitalizare a educației joacă un rol absolut esențial. Dar acest rol cere efortul nostru, al tuturor, în egală măsură al celor care administrăm sistemul de Educație, dar mai ales al cadrelor didactice, cercetătorilor și studenților să înțelegem aceste lucruri.

Avem și o serie de oportunități: finalizarea proiectului de viziune România educată. Va trebui să începem foarte rapid consultările pentru operaționalizarea măsurilor asupra cărora vom cădea de acord în scurt timp, atunci când vom avea dezbaterile finale pe proiectul România educată. Va trebui să avem resurse. Din fericire, alături de bugetul național, care este atât cât este, noi toți dorim să fie mai mare, alături de resursele europene clasice, avem și această oportunitate a Planului Național de Redresare și Reziliență, care trebuie să se constituie într-un suport financiar care să facă diferența, care să genereze acea ruptură de ritm din perspectiva schimbărilor pe care le considerăm atât de necesare fiecare dintre noi și despre care vorbim.”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în timpul conferinței ANOSR.

Sursa foto: captură conferință ANOSR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.