Știri generale Universitate

SUCEAVA | Salonul Internațional de Inovare și Educație Creativă pentru Tineret, la Universitatea „Ștefan cel Mare”, finanțat de Ministerul Educației

Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” (USV) din Suceava a organizat, zilele trecute, cea de-a V-a ediție a Salonului Internațional de Inovare și Educație Creativă pentru Tineret ICE-USV. Lucrările au inclus un workshop pe tema cercetării în perioada post-pandemie, un salon de creativitate și inventică și o serie de prezentări ale unor personalități din domeniul cercetării și educației creative 10-InSTED (10 minutes about Innovation in Science, Technology, Engineering and Design).

Printre prezentările din cadrul evenimentul s-au aflat Multidisciplinaritate în echipă, Inovare și perspective pentru proiectarea și utilizarea neuroprotezelor, Soluții noi pentru transportul electric urban de pasageri, Problematica teoretico-pragmatică a proprietății intelectuale și Noi materiale fonoabsorbante din deșeuri.

La salonul de inventică și creativitate, au fost înregistrate și premiate 105 lucrări aparținând tinerilor din Republica Moldova, Croația, Polonia, Hong Kong, Malaezia, Turcia, Vietnam, Taiwan, Coreea, Palestina și Indonezia, pe lângă proiecte ale tinerilor români din centrele universitare din Sibiu, Cluj-Napoca, Iași și Suceava, se arată într-un comunicat de presă transmis de instituția suceveană de învățământ superior.

La invitația președintelui comitetului de organizare a manifestării, prof. univ. dr. Mihai Dimian, și a prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, la eveniment au participat prof. univ. dr. ing. Ilie Nucă – șeful Departamentului de Electrotehnică al Universității Tehnice a Moldovei, șef lucrări dr. ing. Mihai-Victor Zerbeș și șef lucrări dr. ing. Liliana Georgeta Popescu, coordonatori ai Cercului de inventică a Casei de Cultură de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. dr. ing. Aurel Țîțu – Manager Centrul Regional OSIM-EPO-ORDA pentru Promovarea Protecției Proprietății Intelectuale Sibiu, cercetător dr. ing. Mircea Ignat, de la Centrul „Alexandru Proca” al ICPE-București, alte cadre didactice și cercetători din țară.

„Ediția din acest an a fost finanțată de Ministerul Educației și s-a desfășurat în regim mixt, peste 40 de participanți din țară și din Republica Moldova fiind prezenți la Suceava, pe lângă cei care au participat în online. Manifestarea a pus accent pe două domenii de maxim interes în inginerie în acest moment: ingineria medicală și autovehiculele electrice, domenii în care USV a inițiat noi programe de studiu de licență, dar a evidențiat și rolul gândirii creative în educația universitară în general. În acest sens, vreau sa evidențiez lucrările prezentate de studenți din Republica Moldova – Interpretarea narațiunii populare «Dan, căpitan de plai» în benzi desenate, Elaborarea unei ediții de carte pentru dezvoltarea creativității prin desen la copii cu vârsta 6-12 ani, Procedeu de uscare a piersicilor prin metoda convecției forțate, Electromobil pentru persoane cu dizabilități.”, a precizat prof. univ. dr. ing. L. Dan Milici, coordonatorul Comitetului de organizare.

Sursa foto: Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.