Știri generale Universitate

IAȘI | Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, pe primul loc între instituțiile de învățământ superior din țară, după numărul de bursieri „Eugen Ionescu”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) se situează și în acest an pe primul loc între instituțiile de învățământ superior din țară în ceea ce privește numărul de bursieri „Eugen Ionescu”. Astfel, 11 bursieri „Eugen Ionescu”, 6 doctoranzi și 5 cercetători post-doctorat din Camerun, Congo, Egipt, Haiti, Madagascar și Maroc vor efectua stagii de cercetare la UAIC în lunile următoare.

În cadrul apelului la candidaturi 2020 – 2021, peste 300 de candidați și-au exprimat interesul pentru o bursă de cercetare la UAIC, iar 108 dintre aceștia au primit pre-acceptul din partea facultăților UAIC și au intrat în competiția finală. În urma evaluării realizate de Agenția Universitară a Francofoniei, 67 de bursieri au fost selectați pentru burse de cercetare la cele 25 de universități românești participante în program.

Începând din anul 2007, odată cu adoptarea Hotărârii de Guvern privind crearea unui program de burse de studii doctorale şi de cercetare post-doctorat „Eugen Ionescu”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a participat activ la acest program și a oferit un cadru generos de cercetare unui important număr de doctoranzi și cercetători post-doctorat din numeroase țări din Africa, Europa și Asia.

În cei 13 ani de la implementarea acestui program de burse, aproximativ 25% din numărul total de peste 900 de bursieri finanțați de Guvernul României au efectuat stagii de cercetare în aproape toate facultățile UAIC: Biologie, Chimie, Drept, Economie și Administrarea Afacerilor, Filosofie și Șiințe Social-Politice, Fizică, Informatică, Istorie, Geografie și Geologie, Litere, Matematică și Psihologie și Științe ale Educației.

Țările de proveniență ale celor 199 de bursieri, 113 doctoranzi și 86 de cercetători post-doctorat, găzduiți de UAIC în această perioadă au fost: Algeria, Armenia, Benin, Bulgaria, Burkina Faso, Camerun, Canada, Coasta de Fildeş, Republica Centrafricană, Ciad, Republica Democrată Congo, Franța, Grecia, Madagascar, Mali, Maroc, Republica Moldova, Senegal, Slovacia, Togo, Tunisia, Ucraina, Ungaria și Vietnam.

Sursa foto: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.